LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za knjigoljupce

Saznaj kako osnovati čitateljski klub i osvoji knjigu za sebe i svoje prijatelje

U raznolikom svijetu knjiga, koji često potiče na raspravu, teško je biti sam. Zato ti donosimo nekoliko savjeta koji će ti olakšati osnivanje čitalačkog kluba, a možda osvojiš i primjerak knjige za sebe i svoje prijatelje.

U raznolikom svijetu knjiga, koji često potiče na raspravu, teško je biti sam. Zato ti donosimo nekoliko savjeta koji će ti olakšati osnivanje čitalačkog kluba, a možda osvojiš i primjerak knjige za sebe i svoje prijatelje.

Znaš li onaj osjećaj kada pročitaš odličnu knjigu i imaš potrebu s nekim razgovarati o njoj, ali nemaš s kim? A onaj osjećaj kad te toliko naljute djela nekog lika ili nelogičan zaplet u knjizi koju čitaš, ali nemaš kome iznijeti svoje frustracije? Ili pak želiš više čitati, ali trebaš nekoga da te motivira? Ako se pronalaziš u nekoj od ovih situacija, vjerujemo da će osnivanje čitateljskog kluba riješiti bar dio tvojih problema. U nastavku članka donosimo ti savjete kako ga osnovati, a imat ćeš priliku i osvojiti knjigu za sebe i svoje prijatelje koju smo ti pripremili u suradnji s izdavačkom kućom Znanje
  • Odredi temu
Prije nego što se upustiš u potragu za članovima svojeg kluba, odredi njegovu temu. Hoćete li u klubu čitati suvremene romane, poeziju, filozofska djela, krimiće i misterije ili možda publicistiku? Hoćete li se možda fokusirati samo na hrvatske pisce ili pak samo na ženske spisateljice? Kada odrediš generalnu tematiku kluba, bit će ti lakše naći članove koji su zainteresirani za slične knjige. 
  • Pronađi likove 
Kada odrediš neku temu svog čitateljskog kluba, upusti se u potragu za članovima. Optimalan je broj članova između 4 i 10, iako i klubovi s više članova mogu dobro funkcionirati uz dobru organizaciju. S potragom kreni od kruga svojih prijatelja pa je proširi na poznanike, a možeš se okušati i u upoznavanju novih ljudi. Lako ćeš ih pronaći na društvenim mrežama, primjerice u grupama na Facebooku rezerviranima za knjigoljupce, a najlakše ćeš ih pronaći na književnim događanjima. Dana 25. studenog u 17.30 sati u Stablu znanja – powered by A1 (Studentski centar u Zagrebu, prvi kat desno), održava se Čitaj, pitaj – književno događanje na kojem ćeš moći upoznati potencijalne članove svojeg čitalačkog kluba, ali i poslušati panel-raspravu o mladim autorima, igrati književni kviz i osvojiti vrijedne nagrade te pronaći neko novo dobro štivo. Ulaz je besplatan, ali broj je mjesta ograničen, pa toplo preporučujemo da se odmah prijaviš na linku


  • Odaberi vrijeme i mjesto radnje
Kada pronađeš članove za svoj klub, preostaje vam donijeti odluku o logističkim pitanjima. Koliko često ćete se nalaziti? Gdje ćete se nalaziti? Na koji ćete način komunicirati? Hoćete li održavati sastanke preko interneta ili uživo? Naša je preporuka da se sastajete jednom mjesečno te da imate određeno vrijeme za sastajanje. Na taj ćete način izbjeći neprestano dogovaranje o vremenu sastanaka. Ako ćete se sastajati uživo, dobra su mjesta za sastanke kafići, parkovi ili dnevni boravak nekog od članova, a možete pokušati rezervirati i prostor čitaonice u knjižnicama ili prostorije za druženje u studentskim domovima. 
  • Okruži se dobrim knjigama
Na prvom sastanku odredite način na koji ćete birati knjige za čitanje. Neki čitalački klubovi na samom početku naprave listu knjiga pa svaki mjesec čitaju jednu. Neki svaki mjesec demokratski biraju između knjiga koje su predložili članovi, a u nekim čitalačkim klubovima svaki mjesec jedan član bira knjigu koju zatim svi čitaju. Na vama je da izaberete način koji vam najviše odgovara. Ipak, dobro je odrediti neke opće smjernice: koliko će najviše stranica imati knjige koje čitate? Hoćete li čitati knjige na hrvatskom ili na nekom drugom jeziku? Hoćete li čitati samo knjige koje su dostupne u fizičkom obliku ili ćete čitati i e-knjige? Odgovaranjem na ta i slična pitanja olakšat ćete si potragu za knjigama, a samim time i čitanje knjiga. 

Kako bismo ti olakšali prvi sastanak čitalačkog kluba, odlučili smo najsretnijem čitatelju u suradnji s izdavačkom kućom Znanje pokloniti tri primjerka knjige Sofijin svijet Josteina Gaardera. Ovaj spoj uzbudljive avanture i filozofskog romana idealna je knjiga za čitalački klub – osim što ćete uživati u napetoj radnji, o teorijama koje autor iznosi u romanu moći ćete danima raspravljati. Kako biste osvojili knjigu, potrebno je zapratiti Facebook stranicu projekta Čitaj, pitaj te do petka, 13.11, u komentaru objave ovog članka označiti dvoje prijatelja. 

Sve što trebaš znati o projektu Čitaj, pitaj nalazi se na našoj službenoj stranici, za književne zanimljivosti i nagradne natječaje prati naš Instagram profil, a za sve ostale informacije prati naše medijske pokrovitelje – Z1 televiziju i portal Studentski.hr
FOTO: UNSPLASH / STUDENTSKI.HR