LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Događanja u istarskom gradiću Svetvinčenat

S platforme Aerowawes doplesat će četiri izvedbe na Festival plesa i neverbalnog kazališta

Prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, festival u istarskom Svetvinčenatu ugostit će respektabilne europske koreografe i plesne skupine s projektima „Your Mother at My Door", „Alien Express", „Adorabilis" i „Hidden in Plain Sight."

Prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, festival u istarskom Svetvinčenatu ugostit će respektabilne europske koreografe i plesne skupine s projektima „Your Mother at My Door", „Alien Express", „Adorabilis" i „Hidden in Plain Sight."

18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se od 20. do 23. srpnja u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri. Ovogodišnji program uključuje deset plesnih izvedbi, od čega čak četiri pristižu iz europske plesne platforme Aerowaves. Riječ je o mreži plesnih stručnjaka iz više od trideset europskih zemalja koji već više od 20 godina intenzivno rade selekciju i promociju najkvalitetnijih mladih koreografa iz Europe. Na posljednji natječaj pristiglo je oko 600 prijavljenih radova i projekata, što svjedoči o važnosti koju je platforma stekla kao svojevrsni inkubator mladih plesnih autora i važne platforme za njihov daljnji razvoj i djelovanje. Od spomenutih prijava, u program TWENTY 17 svake godine odabire se 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi, a festival će ugostiti čak tri iz spomenutog programa, prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves.

– Prilikom izbora predstava vodim se time da Aerowaves selekcija bude prikazana na tri glavne festivalske lokacije te da se tako pokaže široki spektar promišljanja suvremenog plesnog izričaja. Svakako se vodim i istim kriterijima kao i prilikom izbora najboljih u program Twenty 17 – da je rad promišljen dobrom idejom koja je ujedno dobra motivacija za originalnost u koreografiranju, da rad ima jasnu i čvrstu strukturu, da je koreografija otplesana sa žarom i uvjerenjem, da će djelo izgledati dobro i u novim, specifičnim uvjetima izvedbe, da se radi o autorima koji još nisu poznati našoj publici te da se radi o autorima i djelu za koje sam uvjeren da je pred njima svijetla budućnost na europskoj plesnoj sceni– pojašnjava Edvin Liverić Aerowaves selekciju.

Projekt Your Mother at My Door rezultat je suradnje mađarskih plesnih umjetnika Emese Cuhorka i Lászla Fülöpa koji djeluju unutar plesne kompanije Timothy and the Things, a progovara o odnosu između plesa i zvuka, između koreografskog zapisa i improvizacije i, prije svega, između umjetnosti i ljudskog uma. Kroz ironiju i dezorijentiranost, dvoje umjetnika pokušavaju odgovoriti na razna pitanja na osoban i zabavan način, stvarajući lako shvatljivu i ujedno fascinantno kompleksnu koreografiju.

Alien Express slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka svojevrsno je plesno putovanje kroz preobrazbe. Pretvarajući Davida i Golijata u Kentaura, penjući se na planinu ili pjevajući ljubavnu pjesmu, autori prizivaju na pozornicu raznolike slike u ovom razoružavajućem i napetom duetu. Portugalsko-brazilski duo Jonas Lopes i Lander Patrick autori su predstave Adorabilis. Uzimajući hobotnicu kao simbol višestrukosti, stvorili su ples u hobotnica-stilu, svrha kojega je progutati, probaviti i izbljuvati razne kulturne i prirodne reference. Octopus Adorabilis koristi svoje tijelo, svjetlo i zvuk kao neovisne elemente koji utječu na ponašanje i reakcije njegovih tumača, jednako kao što glad, temperatura i seksualni nagon utječu na odluke životinja.

Posljednji projekt u sklopu mreže Aerowaves je Hidden in Plain Sight u izvedbi austrijske plesne kompanije Hungry Sharks autora Valentina Alferyja. Ta će plesna izvedba ujedno i otvoriti ovogodišnji Festival 20. srpnja u Svetvinčenatu. Riječ je o koreografiranoj slagalici sačinjenoj od urbanog plesa koji publiku poziva da se uključi u pustolovno putovanje u potrazi za međusobnim odnosima. Nadahnuta motivima Oscarom nagrađenog kratkog filma Tango redatelja Zbigniewa Rybczynskog, ova je izvedba sjajan primjer kako se urbani ples iz uličnog stila može razviti u umjetničku predstavu koja ne kompromitira njegovu svježinu i pritom publici jasno i opipljivo predočiti važnost poticaja koje dobivamo od drugih ljudi.

FOTO: SVETVINČENAT FESTIVAL