LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gostovanje u Gavelli

Rusko kazalište izvodi „Malograđane” u Zagrebu

Komad koji je Maksim Gorki napisao prije više od sto godina, četiri godine prije revolucije 1905, i danas izaziva i nudi se pozornici.

Komad koji je Maksim Gorki napisao prije više od sto godina, četiri godine prije revolucije 1905, i danas izaziva i nudi se pozornici.

U petak, 31. svibnja 2019, u 20:00 u Gradskom dramskom kazalištu Gavella gostovat će ansambl Dramskog teatra na Vasiljvskom iz Sankt Peterburga. Izvest će predstavu Malograđani Maksima Gorkog u režiji Vladimira Tumanova. 

Malograđani Maksima Gorkog zasigurno je jedan od njegovih najuspješnijih dramskih naslova koji je svojom galerijom živopisnih, kompleksnih lica u potrazi za mnogočime – ljubavlju, vjerom, smislom... I sam je naslov intrigantan jer su malograđani, po jednoj od definicija, pripadnici građanstva nesposobni za javnu djelatnost izvan svoga izravnog interesa i sigurnosti, a malograđanstvo kao mentalitet i stanje duha itekako živi u našem suvremenom društvu. Takav komad koji je Gorki napisao prije više od sto godina, četiri godine prije revolucije 1905, i danas izaziva i nudi se pozornici.

U fokusu je ovog komada obitelj Vasilija Vasiljeviča Besemjonova, bogatog malograđanina. Njegov je dom uvijek pun ljudi: žena Akulina Ivanovna, kćer Tatjana, sin Petar, posinak Nil, podstanari i razni gotovani. Ali nema mira i jednodušnosti pod krovom te kuće – fatalno se razlikuju nazori, interesi, simpatije. Likovi drame žive u teškim, prijelomnim vremena. Očita je kriza arhaičnih obiteljskih odnosa, dolazi novi naraštaj koji donosi sukob očeva i djece. Model je obitelji kao model svijeta u kojem je nestao uobičajen poredak stvari.

Predstava se igra uz prijevod na hrvatskome jeziku.

FOTO: GAVELLA