LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rodom u koprive

Riječke studentice izradile ilustracije za kalendar SKC-a Rijeka

I ove je godine Studentski kulturni centar u Rijeci dobio kalendar s ilustracijama koje su izradile riječke studentice s Akademije primijenjenih umjetnosti.

I ove je godine Studentski kulturni centar u Rijeci dobio kalendar s ilustracijama koje su izradile riječke studentice s Akademije primijenjenih umjetnosti.

Studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci izradile su ilustracije za SKC kalendar. Riječ je o konceptu Rodom u Koprive Elene Apostolovski s APURI-ja i Petre Čargonje s FFRI-ja koje su pozvale umjetnice da ilustracijama pokažu sve aspekte vlastitog postojanja: tjelesnog, društvenog, intelektualnog, ekononskog, političkog, ideološkog, emocionalnog, a koji su povijesno bili izvor frustracija (ili su to još uvijek) i koje će preoblikovati na svoj način.

– Namjera nam je bila kreirati kalendar koji prikazuje puninu ženskog životnog iskustva neopterećenog tuđim restrikcijama i normama. Na koji način već sada prkosimo stereotipima i možemo li zamisliti budućnost neke drugačije „ženskosti” i društva općenito? Kako vidimo same sebe i kako vidimo jedna drugu ako gledamo očima solidarnosti i ljubavi, umjesto očima hladne kompetitivnosti koja je postala samorazumljiva? – govori studentica Čargonja.

FOTO: SKC Rijeka

Za naslovnicu je zaslužna Josipa Baljak (Podvodno kiparstvo), za koncept već spomenute studentice, a za pojedine mjesece: siječanj: Dora Svjetličić – Tri gracije; veljača: Doris La Mazza – Pivo s frendicama; ožujak: Danijela Mihić – Pjesma; travanj: Božica Bajčić – Priroda i društvo; svibanj: Sara Jovanović – Neumorna; lipanj: Ivana Geček – Srednji prst; srpanj: Aleksandra Prodanov – Surfanje kroz tjedan; kolovoz: Katarina Kuljanski – Baš bez brige; rujan: Katarina Musap – Replike; listopad: Antonela Brenko – Samopregled – ritual ljubavi; studenti: Klara Dujmović – Utisci – tjelesna grafika; prosinac: Simona Uzelac – Mjesto u kuhinji.
FOTO: SKC RIJEKA