LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stipendija „Rudolf i Margita Matz“

Raspisan natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja

Hrvatsko Društvo Skladatelja raspisalo natječaj „Rudolf i Margita Matz“ kojim se potiče i podupire mlade skladatelje ozbiljne glazbe.

Hrvatsko Društvo Skladatelja raspisalo natječaj „Rudolf i Margita Matz“ kojim se potiče i podupire mlade skladatelje ozbiljne glazbe.

Hrvatsko Društvo Skladatelja (HDS) raspisalo je natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava fonda Rudolf i Margita Matz. Na temelju želje izražene u oporuci i rješenja o nasljeđivanju HDS raspolaže sredstvima od tantijema skladatelja Rudolfa Matza i supruge, pijanistice Margite Matz, a Predsjedništvo HDS-a donijelo je 6. listopada 2009. godine odluku da se prikupljena sredstva utroše u obliku stimulacija, nagrada i stipendija za mlade skladatelje.

Cilj je Natječaja poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo najmlađe generacije, odnosno pomoći mladim autorima u odabiru poziva profesionalnog skladatelja. Ovim sredstvima podupiru se školovanje, profesionalni razvoj i umjetnička postignuća mladih skladatelja ozbiljne glazbe.

Maksimalan iznos sredstava koja će se dodijeliti ovim Natječajem u 2018. godini jest 20 000 kuna, a iznos pojedinačne stipendije, način i rokovi isplate bit će određeni individualno na temelju potreba, kvalitete te radnog i poreznog statusa dobitnika stipendije.

Na natječaj se mogu prijaviti učenici, studenti i diplomirani skladatelji, kao i ostali mladi autori koji se bave skladanjem ozbiljne glazbe i koji žele postati profesionalni glazbenici, a koji na dan 31. prosinca 2017. nisu bili stariji od 30 godina. Ne mogu se prijaviti dobitnici stipendije iz prethodnih godina.

Kako biste se prijavili potrebno je priložiti:

  • Životopis s težištem na vlastitom glazbenom iskustvu
  • Popis cjelokupnog autorskog opusa s naznakama o godini nastanka i trajanju
  • Skladbe (notni zapisi, snimke, demo snimke i ostalo)
  • Najmanje jednu preporuku učitelja, mentora ili profesionalnog skladatelja, člana HDS-a, koji poznaje kandidata i njegov rad
  • Medijske osvrte, kritike, potvrde o izvedbama ili snimanjima autorskih radova i slično
  • Tekst zamolbe koji uključuje: viziju vlastitog razvoja, prijedlog projekata kojima bi se kandidat bavio u periodu trajanja stimulacije, obrazloženje vlastitog imovinskog stanja i važnost ove stimulacije za daljnji razvoj

Svu traženu dokumentaciju potrebno je dostaviti HDS-u poštom na adresu: Hrvatsko društvo skladatelja, Berislavićeva 9, 10 000 Zagreb, ili direktno na urudžbeni zapisnik s naznakom „Za fond Matz“. Prijaviti se možete do 31. siječnja 2018. godine.

Odluku o dobitnicima stimulacija donijet će Predsjedništvo HDS-a na prijedlog Stručnog povjerenstva sastavljenog od istaknutih skladatelja i drugih stručnjaka najkasnije do 21. veljače 2018. godine, o čemu će se javnost obavijestiti objavama na internetu. Sve dodatne informacije u vezi ovog natječaja možete potražiti na web stranicama HDS-a.

FOTO: PIXABAY.COM