LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljubavna priča dviju djevojčica

Prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade: „I Cyrano i djevojčica” pruža prostor ljubavi

Tekst, a i originalna adaptacija dramske predstave „I Cyrano i djevojčica” osvojio je brojne nagrade.

Tekst, a i originalna adaptacija dramske predstave „I Cyrano i djevojčica” osvojio je brojne nagrade.

Prva riječka predstava LGBTQ+ tematike za mlade, ali i cijelu obitelj, I Cyrano i djevojčica, u režiji nagrađivanog argentinskog redatelja Guillerma Balda u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca bit će premijerno izvedena u utorak, 7. siječnja 2022. u 19 sati u Dram(m)a centru „Zajc“ (zgrada ex Ivexa).

Riječ je o po mnogočemu neočekivanoj, drugačijoj, latinoameričkoj adaptaciji Cyrana de Bergeraca, poznate drame Edmonda Rostanda. Predstava priča priču o Jeli koja se, prisjećajući se djetinjstva, prisjeća i svoje ljubavne priče s najboljom prijateljicom. Ta ljubavna priča izrasta iz anonimnosti i iz sjene. Upravo je to tematski dodirna točka s originalnim Cyranom, koji u slučaju ove adaptacije, zadržavajući osnovnu premisu, duboko propituje poimanje rodnih i spolnih identiteta te društvenih zadanosti.

– Djelo proizlazi iz istraživanja o pristupu tabu temama. Tekst I Cyrano i djevojčica bavi se ljubavnom pričom dviju djevojčica sa željom da se pronađe više prostora u kojima bi se djetinjstvo i mladost poštovali u svojoj slobodi i svoj svojoj raznolikosti. Bavi se samo jednom od tema koje svijet odraslih nastoji prekriti cenzurom u umjetnosti za djecu i mlade. Predstavu sam počeo pisati sa željom da stvorim kazalište kakvo bi mi puno pomoglo dok sam bio dijete te razmišljajući o onim mogućnostima koje su mi bile uskraćene ili odgođene, ali i o onim prostorima koji su mi bili utočište i rov. Neki od tih prostora bili su kazalište i književnost. Dijalog sa Cyranom pojavljuje se jer me to djelo snažno dirnulo kada sam ga čitao u dobi od 13 godina. Bilo je vrlo lako suosjećati s likom koji vjeruje da ne zaslužuje biti voljen – govori Baldo.

U predstavi igraju mlade riječke glumice Romina Tonković (Jela) i Ana Marija Brđanović (Roxana), a obje ističu ponos što mogu sudjelovati u ovom važnom projektu koji jako pametno i decentno progovara o LGBTQ+ temi te zapravo samo naglašava ljepotu ljubavi te senzibilnoj i poetičnoj priči u kojoj je ljubav snažna i jednostavna.

– Važno je na ispravan način progovarati o različitosti mlađim generacijama, stoga toplo preporučam ovu predstavu ne samo djeci i mladima, nego i onima koji ih odgajaju. Priča je zaista divna jer je ujedno i poetična i emotivna, ali i duhovita – govori Romina Tonković.

Predstava je nastala u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom Poco Loco i u suradnji s Riječkim kazalištem mladih Kamov. Scenografiju potpisuju Agostina Barbarini i Guillermo Baldo, kostimografkinja je Yanina Pastor, skladatelji Luisana Lipchak i Franco DallAmore, a oblikovatelj svjetla Daniel Maluf. Kostime je prilagodila Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Ivan Botički. Prevoditeljica je Nikolina Zidek.


Tekst I Cyrano i djevojčica Guillerma Balda osvojio je Grand prix na Državnom natječaju za dramski tekst za kazalište za djecu Argentinskog kazališnog instituta. I tekst, a potom i tamošnja predstava višestruko su nagrađivani u Argentini. Između ostalih, predstavi su dodijeljene Nagrada za najbolju predstavu za djecu i Nagrada za najbolju dramaturgiju – Premios Provinciales de Teatro (2021.), Priznanje Nacionalnog kazališnog instituta Argentine na 21. državnom natjecanju predstava za mlade (2018.) i druge.

FOTO: UNSPLASH