LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
O novim oblicima književnosti

Projekt Čitaj, pitaj donosi suvremene poglede na književnost, kviz s bogatim nagradama i razmjenu knjiga; prijave započele

Čitaj, pitaj održat će se 27. svibnja u 17:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a sudionici će moći poslušati panel-raspravu na kojoj će panelisti pokušati definirati što su to novi oblici književnosti, sudjelovati u kvizu o književnim klasicima i osvojiti vrijedne nagrade te razmijeniti knjige s ostalim sudionicima. Prijave su otvorene!

Čitaj, pitaj održat će se 27. svibnja u 17:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a sudionici će moći poslušati panel-raspravu na kojoj će panelisti pokušati definirati što su to novi oblici književnosti, sudjelovati u kvizu o književnim klasicima i osvojiti vrijedne nagrade te razmijeniti knjige s ostalim sudionicima. Prijave su otvorene!

Otkad je izumljen tiskarski stroj tiskana knjiga dominantan je književni medij. Bez obzira na tehnološki napredak tiskane knjige i dan-danas žive – cilj je svakog književnika objaviti tiskanu, ukoričenu knjigu. Cilj je svakog izdavača pronaći dobar rukopis za izdavanje koji će osvojiti nagrade i čitatelje. Cilj je svakog ljubitelja čitanja pročitati dobru knjigu, kupiti je ili je posuditi u knjižnici te ispuniti njome ne samo svoje vrijeme već i svoju policu za knjige. 

Ipak, bez obzira na dominaciju fizičkih knjiga u našim knjižnicama, domovima, izdavačkim planovima i sajmovima knjiga neki drugi oblici književnosti pronalaze svoje mjesto u svijetu. Oni su digitalni, neposredni, brzi, aktualni, utkani u neke druge medije, a jedino što im je svima zajedničko jest to da ih se nerijetko ne smatra književnošću. 

VEZANO: 

Ovo su najčitanije knjige svih vremena, jeste li ih pročitali sve?


Cilj je trećeg izdanja projekta Čitaj, pitaj pronaći te nove oblike književnosti, vidjeti koje je njihovo mjesto u svijetu književne umjetnosti i popularizirati autore koji ih stvaraju. Od audioknjiga do web-stripova, od slam poezije do narativnih videoigara, pokušat ćemo odgovoriti na pitanja poput: 
  • Što književno djelo čini književnim?
  • Gdje je granica između književnosti i običnog napisanog teksta?
  • Je li podjela na tradicionalne književne vrste zastarjela?
  • Jesu li uopće i zašto važni novi oblici književnosti? 
Odgovore na ta pitanja pokušat ćemo saznati 27. svibnja u 17:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) na panel-raspravi kojom će započeti ovogodišnje izdanje projekta Čitaj, pitaj. Nakon panel-rasprave okrenut ćemo se klasicima – mi ćemo vas pitati, a vi ćete odgovarati na pitanja o književnim klasicima, kako svjetskim tako i hrvatskim. Za one koji pokažu najbolje znanje, u suradnji s našim sponzorima – izdavačima Znanje, Vuković & Runjić i OceanMore, pripremili smo bogate nagrade. 

Kako biblioterapijsko čitanje pomaže u izazovnim vremenima? Saznajte na radioniciNo, ni oni koji su gledali kroz prozor na satovima hrvatskog jezika kad su se obrađivali književni klasici ipak neće ostati praznih ruku jer organiziramo razmjenu knjiga Šalji, dalje na kojoj će svatko imati priliku razmijeniti svoje knjige s drugim sudionicima. Ako vam ovo do sada zvuči odlično, vjerujemo da će vas obradovati nastavak rečenice – za sudjelovanje je potrebno samo se prijaviti na poveznici. No, požurite s prijavom jer je broj mjesta ograničen! 

Koje besplatne elektroničke knjige pročitati?


Za sve informacije o projektu prati Facebook i Instagram projekta, službenu web-stranicu udruge CERM i portal Studentski.hr
FOTO: ČITAJ, PITAJ