LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi spisatelji

Proglašeni pobjednici i pobjednice Natječaja za kratku priču za mlade V.B.Z.-a

Na natječaj su pristigle čak 83 priče mladih pisaca i spisateljica, a sada je odabrano šest najboljih.

Na natječaj su pristigle čak 83 priče mladih pisaca i spisateljica, a sada je odabrano šest najboljih.

U utorak, 22. veljače, u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu dodijeljene su nagrade Natječaja za kratku priču za mlade Sve je lako kad si mlad?

Na natječaj, koji je V.B.Z. pokrenuo u prosincu 2021. godine u sklopu projekta Na margini uz potporu programa Kreativna Europa a koji je inspiriran knjigom Mladima norveške autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato, pristigle su čak 83 sjajne priče mladih do 18 godina.
 
Žiri, urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin (predsjednica žirija), u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja te na današnjoj svečanoj dodjeli tri najbolje priče mladih do 14 godina i tri priče mladih od 15 do 18 godina. 

Cilj natječaja bio je potaknuti mlade ne samo na čitanje nego i na pisanje, a želja je da se natječaj nastavi i u narednim godinama. Najmlađi sudionici natječaja imaju deset godina, a najstariji osamnaest; rukopisi su pristigli iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne BiH. Za velik odaziv, poručuju organizatori, umnogome su zaslužni iznimno angažirani profesori hrvatskog jezika u pojedinim školama, koji su učenike motivirali i ohrabrili ih da pošalju svoje priče.

Pokazalo se da su mladi autori i autorice uistinu zanimljivi i maštoviti i da im ne nedostaje tema o kojima bi pisali. Bavili su se tako svime što muči njihovu generaciju: sveprisutnom pandemijom koronavirusa koja najviše pogađa upravo njih, školom, odnosima s prijateljima, braćom i sestrama, roditeljima. Pisali su kako je to kad si drukčiji od drugih, bilo je tu i crtica iz svakodnevnog obiteljskog i društvenog života, ali i njihovih iznimno zrelih razmišljanja o životu, odrastanju, budućnosti, težnjama...
 
U kategoriji do 14 godina tri najbolje priče po mišljenju žirija su:
  • Roko Juretić, Šoping groznica
  • Marina Gvozdenović, Zelena vrata
  • Tara Pia Zekić, Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021/2022.
 U kategoriji od 15 do 18 godina dobitnice i dobitnik su:
  • Anđela Zrnić, Sve ja lako kad si mlad
  • Lara Vidušek, Krila
  • Fabijan Vođinac, Nježno klupko jednog djetinjstva...
FOTO: UNSPLASH