LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Online) predavanje

Profesor s AUKOS-a iznosi temeljne probleme razumijevanja apstraktne umjetnosti

– U predavanju ćemo koristiti brojne vizualne primjere poznatih i manje poznatih djela apstraktne umjetnosti. – najavljuju iz Muzeja likovnih umjetnosti.

– U predavanju ćemo koristiti brojne vizualne primjere poznatih i manje poznatih djela apstraktne umjetnosti. – najavljuju iz Muzeja likovnih umjetnosti.

U osječkom Muzeju likovnih umjetnosti predsjednik Ocjenjivačkog suda 27. slavonskog bijenala dr. sc. Krešimir Purgar održat će predavanje pod nazivom Apstrakcija za početnike (napredne), a prenosit će se i online. Zakazano je za utorak, 2. ožujka, u 18:00. 

– U ovom predavanju će dr. sc. Krešimir Purgar, profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, upoznati zainteresiranu publiku s temeljnim problemima razumijevanja apstraktne umjetnosti. Razmotrit ćemo neke uvriježene modele tumačenja apstrakcije i pokušati odgovoriti na pitanje što se krije iza često neproničnih nakupina boje i volumena. Pokazat ćemo da je tzv. ne-predmetnoj umjetnosti moguće pristupiti na više načina, od kojih svaki nudi jedno od mogućih rješenja, no niti jedno od njih nije samo za sebe dovoljno ukoliko doista želimo razumjeti djela Kazimira Maljeviča, Jacksona Pollocka, Donalda Judda, Julija Knifera i drugih radikalno apstraktnih umjetnika. Argumentaciju ćemo razvijati iz polazišne teze da u svakom umjetničkom djelu, a ne samo apstraktnom, uvijek vidimo samo ono što znamo vidjeti, a ne tek ono što je ponuđeno pogledu. Budući da je svaki pokušaj tumačenja umjetničkog djela neposredno ovisan o promatračevom iskustvu u doživljavanju svijeta, posve je razumljivo da ona djela koja ne povezujemo s našim općim životnim iskustvom predstavljaju izazov razumijevanju, čak i za stručnjake u povijesti i teoriji umjetnosti. U predavanju ćemo koristiti brojne vizualne primjere poznatih i manje poznatih djela apstraktne umjetnosti. – najavljuju iz Muzeja likovnih umjetnosti.

Izdvajaju i najvažnije informacije iz karijere predavača Krešimira Purgara:

– Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu iz područja humanističkih znanosti polja i grane znanosti o umjetnosti. Autor je šest knjiga, priređivač četiriju uredničkih knjiga i triju zbornika znanstvenih tekstova. Sudjelovao je na tridesetak znanstvenih i stručnih simpozija među kojima su i oni u Genovi, Colorado Springsu, Taormini, Rimu, Firenci, Londonu, Barceloni, Berlinu, Vilniusu, Manchesteru, Skopju, Dartmouth Collegeu, na University of Western Ontario te na University of Chicago. Držao je pozvana predavanja na sveučilištima u Cagliariju, Genovi, Palermu i Tirani. Suorganizirao je dva međunarodna i osam domaćih znanstvenih simpozija. Dobitnik je Godišnje nagrade HS AICA za 2009. god. za knjigu Vizualni studiji – umjetnost i mediji u doba slikovnog obrata te za cjelokupan doprinos uvođenju vizualnih studija u hrvatsku sredinu. Godine 2015. pokrenuo je prvo interdisciplinarno znanstveno istraživanje o Juliju Kniferu. Angažiran je na uvođenju novog diplomskog programa Vizualnih studija, kritike i teorije umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je zaposlen kao izvanredni profesor.

Budući da je broj mjesta ograničen, predavanje će se prenositi i na Facebook stranicama Muzeja i Slavonskog biennala, na kojoj je moguće pronaći i sve dodatne informacije.
FOTO: MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI