LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sedma umjetnost na Impulse festivalu

Premijera dokumentarca o tjeskobnom, drogiranom i mamurnom Zapadnom Berlinu

Organizatori Impulse festivala ponosno predstavljaju hrvatsku premijeru filma B-movie: Lust & Sound in West Berlin, 1979-1989, dokumentarca o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih godina prošlog stoljeća.

Organizatori Impulse festivala ponosno predstavljaju hrvatsku premijeru filma B-movie: Lust & Sound in West Berlin, 1979-1989, dokumentarca o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih godina prošlog stoljeća.

Impulse festival održava se od 6. do 14. lipnja u Rijeci. Treću godinu zaredom organiziraju ga DistunePromotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci uz potporu Grada Rijeke – Odjela za kulturu, Sveučilišta u Rijeci i HDS ZAMP-a. Pod krilaticom glazba je posvuda odabire i svojoj publici predstavlja različite, glazbom objedinjene umjetničke forme. Uz do sada najavljene koncerte bendova Lee Ranaldo Trio (SAD) u Pogonu kulture i Liima (Danska) u OKC-u Palach, klupsku večer Impulse Trigon u Nemu, Tunelu i Životu, veliki sajam ploča u Kružnoj ulici te glazbeni osvrt na Can u Galeriji SKC, na red dolazi i sedma umjetnost.

Kako bi se posebno filmsko iskustvo pružilo filmoljupcima, u suradnji s Art-kinom Croatia, organizatori ponosno predstavljaju hrvatsku premijeru filma B-Movie: Lust & Sound in West Berlin, 1979-1989 u petak 10. lipnja u 21 sat. Ulaznice za premijeru u prodaji su po cijeni od 20 kuna na blagajni Art-kina Croatia ili online preko sustava Ulaznice.hr.

B-Movie je dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih, film o zidom podijeljenome gradu koji je postao kreativni meltingpot posebne subkulturne i popkulturne scene, istovremeno privlačeći genijalne diletante i svjetski poznate zvijezde. Prije pada Željezne zavjese, umjetnici i članovi komuna, skvoteri i sve vrste hedonista bili su privučeni u Berlin kako bi se poigrali njegovom vatrom. Nisu bili potaknuti dugoročnim, komercijalnim uspjehom, već iskustvom života u trenutku – uzbuđenjem življenja ovdje i sada.

Prožet uglavnom neobjavljenim televizijskim i filmskim materijalima, fotografijama i originalnim intervjuima, film pripovijeda o životu u podijeljenom gradu, u kulturalnom međuprostoru u kojemu se sve doimalo mogućim, mjestu posve različitome od ostatka Europe. B-Movie je kolaž dinamičnih priča iz pomahnitalog, ali izrazito kreativnog desetljeća, sežući od punka do Love Paradea, smještenih u grad u kojemu su dani kratki, a noći beskonačne. Riječ je o vremenu kada je Berlin nalikovao filmu B-kategorije: šareno jeftin i kičast, ugrožen i sastavljen od nabacanih inspiracija, tjeskoban i ambiciozan, napušen, ovisan, pijan, drogiran, mamuran – i nevjerojatno poseban.

Mark Reeder, 22-godišnji engleski glazbenik iz Manchestera, 1979. godine napušta legendarnu glazbenu podlogu JoyDivisiona kako bi otišao u Zapadni Berlin. Isprva fasciniran njemačkom elektronskom glazbom, Reeder, probijajući se kroz urbanu džunglu podijeljenog grada, otkriva kako je snažna napetost između političkih i kulturnih strana Berlina savršen temelj za nastanak umjetničke avangarde te miješanje underground i popularne kulture. Reeder uskoro dospijeva u samu srž zbivanja, postaje predstavnik izdavačke kuće, roadie, izbacivač, glazbenik, menadžer, inženjer zvuka pa čak i glumac u kratkim filmovima. Uzbudljiva je berlinska scena vječito u pokretu, a u toj se isprepletenosti talenta javljaju novi bendovi koji će biti obožavani i nestati u promjenjivim konstelacijama.

Reeder ih ubrzo sve upoznaje – on je prolazni heroj dana kojega je jednom opjevao David Bowie. Među onima koji su se uspjeli probiti pronalazimo najuspješnije tadašnje redatelje, glazbenike, pisce i fotografe. Ipak, kada se usred 80-ih sve počne degenerirati u mainstream i kada se Reederov vlastiti bend raspadne, on preuzima bar kako bi mogao preživjeti, sinkronizira pornografske filmove i ne znajući producira prvi i posljednji indie-rock album DDR-a. No, javlja se i sljedeća neminovna kulturalna prekretnica – acidhouse i techno glazba – završna inovacija prošloga stoljeća spremno je čekala svoj trenutak. Ovaj glazbenik postaje jednim od stotinjak sudionika prvoga Love Paradea, pozitivne demonstracije popraćene glazbom smještene posred glavne gradske ulice, Kurfürstendamma. U sljedećih nekoliko mjeseci Zapadni Berlin postat će tek dio povijesti.

FOTO: IMPULSE FESTIVAL