LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održava se u Varaždinu

Predstavljena Škola medijske kulture, jedan od najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja

Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić” održava se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2021.

Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić” održava se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2021.

Četvrtu godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić od 18. do 28. kolovoza 2021. Škola će službeno biti otvorena u srijedu, 18. kolovoza, u 20:30 u Gradskom muzeju Varaždin u dvorištu palače Sermage.

Školu su predstavili zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić i voditeljica Filmsko-kreativnog studija VANIMA Dubravka Kalinić Lebinec.

– Medijska kultura i pismenost teme su o kojima se nedovoljno priča, a ujedno su na neki način nepravedno zapostavljene u našem sustavu obrazovanja. Zbog toga su ovakvi izvaninstitucionalni programi važni kako bi se isti razvijali među polaznicima, a kasnije neposredno među najmlađima kroz škole, ali i udruge diljem zemlje. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić jedna je od pet najvažnijih programa koji promiču medijsku pismenost u Hrvatskoj te nas zato posebno raduje što imamo više od 120 polaznika koji će nam se pridružiti u Varaždinu ovih dana. Ovo je četvrta godina suradnje između Škole i grada Varaždina, a važna partnerska spona zasigurno je Filmsko-kreativni studio VANIMA. – istaknuo je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.

U deset intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.


Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje. U proteklih dvadeset i tri godine lista sudionika se povećala preko dvije tisuće, od kojih se dio kontinuirano vraća. Ta brojka pokazuje kako je najveći broj voditelja filmskih i video družina u osnovnim i srednjim školama te đačkim domovima temeljne spoznaje o filmskom i video stvaralaštvu djece i mladeži stekao upravo na Školi medijske kulture.

Također, program Škole medijske kulture prošli su i mnogi sveučilišni profesori što samo doprinosi jednom od ciljeva Škole, tj. omogućuje cjeloživotno obrazovanje pojedinca iz područja medijske pismenosti. Kao i svake godine, polaznicima će predavati hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ