LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatne filmske projekcije

Predstavljen program Revije studentskog filma; održat će se u SC-u, ali i online

Akademski filmski klub i FPS Media u partnerstvu sa zagrebačkim SC-om organiziraju novo izdanje Revije studentskog filma. Otkrili su kakav program očekuje posjetitelje.

Akademski filmski klub i FPS Media u partnerstvu sa zagrebačkim SC-om organiziraju novo izdanje Revije studentskog filma. Otkrili su kakav program očekuje posjetitelje.

Peto izdanje Revije studentskog filma održava se 16 i 17. listopada u MM centru Studentskog centra u Zagrebu, a program će se prikazati i online. Organizatori poručuju da će posjetitelji u dvjema natjecateljskim kategorijama moći besplatno pogledati ukupno 46 kratkometražnih i srednjometražnih filmova studenata iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Obrazlažu i što ih sve u programu očekuje:

– Osim raznolikosti filmskih rodova, program obilježava i šarolikost filmskog izraza te tematika. Igrani filmovi uvest će nas u cijeli niz tema, protagoniste različitih dobnih skupina i njihove preokupacije, neistražene seksualnosti, vršnjačke odnose, odrastanja u različitim sredinama, krajeve i obitelji obilježene socioekonomskim problemima, i to u gotovo svim žanrovima – od krimi komedija do fantasy horora.

Dokumentarni filmovi upoznat će nas s neobičnim sugovornicima i njihovim svjetovima, a posebice će nam približiti svakodnevicu osoba sa psihičkim i fizičkim oboljenjima. Eksperimentalni filmovi iz selekcije u maniri žanra propitkuju granice zbilje, mašte i medija, neki od animiranih ne libe se uhvatiti u koštac s tradicijom i uvriježenim društvenim stavovima, a vidjet ćemo i jedan glazbeni spot.

U Akademskom programu prikazat će se 28 filmova s umjetničkih i filmskih akademija iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Nove Gorice, Banja Luke, Novog Sada i Beograda, a nagradu Veliki lonac za najbolji akademski film dodijelit će žiri u sastavu: Marija Kovačina, Mario Kovač i Ivan Turković Krnjak. Kome će pripasti Mali lonac za najbolji studentski film, na temelju 18 naslova, odlučit će Sunčica Ana Veldić, Ivor Glavaš i Mark Modrić.

Raspored projekcija nalazi se na službenoj internetskoj stranici Revije, a dostupan je i na Facebook eventu. Kako je bilo prethodne godine i koja je posebnost ovog festivala, vidljivo je u ovom videu.

Revija studentskog filma, navode organizatori, osmišljena je kao program namijenjen promoviranju i osnaživanju audiovizualnog stvaralaštva među studentima, ali i kao platforma za povezivanje mladih filmskih autora i autorica iz država regije. A organizatori su: Akademski filmski klub i FPS Media te program izvode u partnerstvu sa Studentskim centrom u Zagrebu.

FOTO: UNSPLASH