LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK Ivana pl. Zajca

Povratak neobičnog baroknog užitka, Händelovog Julija Cezara, na riječku opernu scenu

Prije gostovanja u čuvenom ljubljanskom Cankarjevom domu povijesna predstava "Julije Cezar u Egiptu" izvodi se dva puta pred riječkom publikom u HNK Ivana pl. Zajca.

Prije gostovanja u čuvenom ljubljanskom Cankarjevom domu povijesna predstava "Julije Cezar u Egiptu" izvodi se dva puta pred riječkom publikom u HNK Ivana pl. Zajca.

Händelova opera Julije Cezar u Egiptu vraća se na veliku pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak i subotu, 2. i 4. ožujka s početkom u 19 sati. U režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, izvedbama obnovljenog baroknog remek djela s čak 33 nezaboravno lijepe i dramatične arije, prve barokne opere postavljene na riječkoj pozornici, dirigirat će maestro Ville Matvejeff, koji će svirati i čembalo.

U naslovnoj ulozi nastupit će Ivana Srbljan, neodoljiva riječka Carmen i Charlotte, sada kao najslavniji rimski imperator. Naime, riječ je o ulozi pisanoj za kastrate koje danas izvode mezzosopranistice. Anamarija Knego u ulozi je zanosne Kleopatre, za koju je dobila Nagradu Štefanija Lenković za najbolju opernu ulogu sezone 2015/2016. prema odluci publike. Tolomeo je Sonja Runje, koja pjevajući ariju istovremeno izvodi i akrobacije na svili na visini od pet metara.

Riječ je o iznimno zanimljivoj, dinamičnoj izvedbi prepunoj događanja, u kojoj izvođači, osim što pjevaju iz loža i gledališta, izvode i akrobacije.
Istodobno izvedba počiva na konceptu konstrukcije i rekonstrukcije opernog spektakla velike spektakularnosti. Predstava, naime, počinje kao sjedeća proba, ali se kroz prvi čin dodaju elementi scenografije i kostima, da bi u drugom činu izvodili pravu predstavu, a u trećem se vratili u realnost, kao na početku, na probu.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

U ostalim su ulogama Amanda Stojević kao Cornelia, u ulozi Sesta je Marko Fortunato, Achilla je Dario Bercich, Slavko Sekulić je Curio, a Olga Kaminska je Nireno. Baletni solisti su Marta Voinea Čavrak i Svebor Zgurić, a u predstavi sudjeluju i članovi Baleta Joseph Cane, Leopoldo Guadago, Vitali Klok, Andrei Köteles, Daniele Romeo i Svebor Zgurić. Pojavljuje se i Jelena Lopatić, dok su stražari Darko Matijašević i Boris Mohorić.

Povijesna predstava koju kritika opisuje kao kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica i neobičan barokni užitak za oči i uši te kao originalan, intrigantan, duboko promišljen i temeljito domišljen umjetnički iskaz koji pruža mnogo više od kostimirane barokno-glazbene maštarije, u ožujku ima jedine dvije izvedbe prije gostovanja u čuvenom Cankarjevom domu u Ljubljani. Tako su riječkoj publici preostale još dvije prigode da se uvjeri zašto je Julije Cezar u Egiptu toliko oduševio publiku i kritiku, nakon čega predstava svoj put natavlja inozemnim gostovanjem.

Podsjetimo, režiju i dramaturgiju predstave uz Olivera Frljića potpisuje Marin Blažević, redatelj i dramaturg hvaljene opere Otello, o kojoj dojmovi još glasno odjekuju kod publike i kritike. Scenografiju opere zajednički potpisuju Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, oblikovanje videa Igor Crnković, a scenski pokret Balázs Baranyai. Zbor je uvježbao Igor Vlajnić, a koncertni je majstor Anton Kyrylov.

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA