LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival komorne glazbe

Posjetitelje 10. MAGfestivala očekuje „najbolji novi glazbeni format na svijetu”

Reed Kvintet sastav je koji se na svjetskoj sceni pojavljuje prilično nedavno – sredinom 1980-ih, a ugledni ga časopis Times proglašava „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu”. Ove subote poslušat će ga publika MAGfestivala.

Reed Kvintet sastav je koji se na svjetskoj sceni pojavljuje prilično nedavno – sredinom 1980-ih, a ugledni ga časopis Times proglašava „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu”. Ove subote poslušat će ga publika MAGfestivala.

Jubilarni 10. MAGfestival nastavlja se koncertom u subotu, 31. kolovoza, na kojem će nastupiti puhački kvintet Kalamos koji čine Dunja Čolić (oboa), Yaroslav Sadovyy (klarinet), Dominik Grgić (saksofon), Rude Mimica (bas-klarinet) i Matko Smolčić (fagot). Reed Kvintet sastav je drvenih puhačkih glazbala koja koriste jezičak ili pisak (engl. reed). To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante. Sastav se pojavljuje na svjetskoj sceni prilično nedavno – sredinom 1980-ih. Novi tip ansambla uskoro dobiva priznanje ozbiljne kritike, a ugledni ga časopis Times proglašava najboljim novim glazbenim formatom na svijetu

Kalamos Kvintet prvi je i jedinstveni takav sastav u široj regiji. Osnovan je 2013. godine u Zagrebu te u kratkom vremenu ostvaruje niz uspješnih recitala na ljetnim manifestacijama i festivalima duž Jadrana i šire (Omiš, Rovinj, Sinj, Solin, Split, Zagreb itd.). Njegovi članovi često surađuju s mladim skladateljima u Hrvatskoj i inozemstvu te ih tako potiču na širenje koncertnog repertoara suvremene glazbe za ovakav tip ansambla. Nastupi su izazvali odličnu reakciju domaće i strane publike, ali i dobili visoke ocjene kritike. Početkom 2019. godine u suradnji s izdavačkom kućom NOTA BENE izdali su mini album s četiri kompozicije domaćih autora posvećene Kvintetu.

Jedini je živući skladatelj iz njihova programa pijanist Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) koji se profilirao u jednog od najistaknutijih glazbenika mlade generacije. Diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Poslijediplomske studije završava na Konzervatoriju u Lausannei te na Hochschule für Musik u Kölnu, gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju. Autor je skladateljskog opusa koji čini više od 50 orkestralnih, komornih, solističkih i vokalnih skladbi raznih žanrova. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj skladateljski rad. Njegova skladba Ride for Five bit će praizvedena na MAGFestivalu.

FOTO: MAGFESTIVAL / PR FOTO