LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališni festival

Pomno odabranih 11 predstava na ovogodišnjim „Gavellinim večerima”

– Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše sada i ovdje te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati. – stoji u obrazloženju odabira.

– Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše sada i ovdje te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati. – stoji u obrazloženju odabira.

U kazalištu Gavella od 11. do 21. listopada 2017. održat će se 32. Gavelline večeri. Prvi put održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene 1991., nakon revitaliziranja 2005.godine, ovo su već trinaeste u nizu.

U svom ovogodišnjem programu, u odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Hrvoja Klobučara, ravnatelja, producentice i glumca ovog gradskog dramskog kazališta, obuhvaćaju 11 predstava, od čega je deset u konkurenciji za nagrade, a jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala. Tijekom 11 večeri gledatelji će moći vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Šibenika, Rijeke, Beograda, Splita, Maribora, Virovitice i Zagreba.

– Gavelline su večeri, tradicionalno, festival koji gledateljima nudi okupljena najbolja ostvarenja dramske produkcije hrvatskih kazališnih kuća u protekloj sezoni, obogaćena s nekoliko predstava – vrhunaca repertoara kazališta iz susjednih nam država. Tako je i ove godine pa su i za 32. Gavelline večeri odabrane one predstave naših kazališnih kuća, prisnažene jednom predstavom iz Slovenije, odnosno Srbije, koje na upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan način odgovaraju na stvarnost u koju smo uronjeni, pružajući užitak gledanja i obraćajući se publici kao suautoru kazališnog čina.

Pritom valja primijetiti nekoliko obilježja ovogodišnje selekcije. Ponajprije, tu je dominacija suvremenog dramskog pisma, dinamičnog i polemičnog, vitalnog i angažiranog. Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše sada i ovdje te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati. Na 32. Gavellinim večerima tako su s nama Mate Matišić, Olga Dimitrijević, Martin McDonagh, David Paquet, Kristian Novak, Tomislav Zajec, Ante Tomić i Rajko Grlić, kao i Anica Tomić i Jelena Kovačić te Filip Šovagović, koji su svoje pismo utkali u autorske projekte iznimnih vrijednosti.

Posljedično, nadahnuta glumačka igra karakteristika je ovih naslova, što izvođača nerijetko usmjeravaju k organskom pristupu, kao mogućnosti stvaranja iskrenog, za nova upisivanja uvijek otvorenog dijaloga glumca i gledatelja. Niz izuzetnih uloga niže se kroz ove predstave, od kojih neke otkrivaju i silan potencijal naših mladih glumica i glumaca, zbog čega su 32. Gavelline večeri zasigurno i festival glumačke izvrsnosti, izražajnosti i višedimenzionalnosti, festival bogatstva kazališne igre.

A naravno da su tu i klasici. Euripid, Molière i Pirandello iz Maribora, Rijeke i Splita još jednom podsjećaju na moć velikih naslova, njihovu neprestano obnavljajuću privlačnost i poziv redateljima, u ovom slučaju Frljiću, Torbici i Lozici, da u poznatom otkrivaju nepoznato, u starom novo, da nekoć napisanom ponude suvremenu vizuru. U svakom slučaju, uvjereni smo da će publika na 32. Gavellinim večerima uživati u odabranim naslovima koji reflektiraju raznovrsnost i dosege protekle kazališne sezone. – stoji u obrazloženju odabira.

Nakon svake predstave, u atriju kazališta zainteresirana će publika moći razgovarati o predstavi, a razgovore će voditi dramaturginja Mira Muhoberac i glumci kazališta Gavella, između ostalih – Filip Križan, Jelena Miholjević, Anica Kovačević.

Članovi su prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih Gavellinih večeri Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat i Damir Karakaš koji će donijeti odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi. Pobjednici će se proglasiti u subotu, 21. listopada 2017.

FOTO: FACEBOOK/GAVELLA