LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival na Trgu Republike Hrvatske

Počinju Ljetne večeri HNK-a u Zagrebu; evo što je sve u programu

– Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani postat će i dio redovnog programa HNK-a u Zagrebu. – rekla je Dubravka Vrgoč.

– Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani postat će i dio redovnog programa HNK-a u Zagrebu. – rekla je Dubravka Vrgoč.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, potaknuto prošlogodišnjim pozitivnim iskustvima tijekom održavanja programa HNK u vašem kvartu, organizira festival Ljetne večeri HNK-a u Zagrebu. Održavat će se ispred kazališta na Trgu Republike Hrvatske od 29. svibnja sve do 3. srpnja.

Festival se, dakle, otvara danas svečanim koncertom koji počinje u 20:10 povodom Dana državnosti i Dana grada Zagreba. Umjetnički program uživo prenosit će Hrvatska radiotelevizija.


Prilikom predstavljanja programa intendantica zagrebačkog Dubravka Vrgoč istaknula je kako se neke stvari u kazalištu pomno osmišljavaju dok se druge jednostavno događaju, a kako je kazalište ogledalo stvarnosti, Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu spletom svih okolnosti tijekom pandemije naprosto se dogodio.

– Pozornica ispred kazališta nikada ne bi bila u planu da nije bilo lockdowna i bolesti COVID-19. Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani postat će i dio redovnog programa HNK-a u Zagrebu. – rekla je.

Novi ravnatelj Opere Giorgio Surian govorio je o umjetničkom programu s naglaskom na mlade operne pjevače koji će obogatiti glazbene večeri kratkim izvedbama poznatih opera poput Seviljskog brijača, Figarovog pira i Ljubavnog napitka.

– Bit će to odličan način da prepoznamo mlade operne talente. – istaknuo je.

Plesni dio programa bazirat će se na klasičnom baletu i ulomcima najljepših bijelih baleta poput Labuđeg jezera. Publika će imati priliku i ekskluzivno vidjeti ulomke iz nove premijere Giselle u koreografiji renomirana baletnog umjetnika i zvijezde pariškog Baleta Joséa Carlosa Martíneza koja je u planu iduće sezone.

– Program ćemo započeti koprodukcijom našeg kazališta s Francuskim institutom i Baletom Preljocaj koja se temelji na ulomcima najpoznatijih predstava Baleta Preljocaj. Baletne večeri sadržavat će i kratke svakodnevne vježbe kojima ćemo prikazati kako naši plesači započinju dan. – najavio je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina.

A kako bi proslavio ove godine 100 godina svojega postajanja i isto toliko godina francusko-hrvatskih kulturnih razmjena, Francuski institut u Hrvatskoj u koprodukciji s Baletom Preljocaj u Francuskoj i HNK-om u Zagrebu te uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba, osmislio je izniman program suradnje u području suvremenog plesa – obrazložio je Thomas Schnabel, ataše za kulturu i ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu.


Raznolik program priprema i Drama zagrebačkog HNK-a koja će u suradnji sa Sajmom knjiga u Puli San(j)am knjige uprizoriti dva performansa koji će biti izvedeni u Puli i ispred kazališta u Zagrebu.

– Poezijom se Drama intenzivno bavila cijelu sezonu te je ona postala i svojevrsni naš zaštitni znak. U tematskim dijelovima večeri izvest ćemo poeziju suvremenih hrvatskih pjesnikinja, a održat ćemo i večer slavenskih pjesnika dok ćemo jedan program posebno posvetiti pjesnikinjama Božici Jelušić i Ireni Vrkljan. – objasnio je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, medijskog partnera Festivalavjeruje u izvrstan umjetnički program kao i sjajnu atmosferu koja sve gledatelje očekuje kroz cijeli mjesec.

– Imali smo želju obilježiti veliku karijeru i život vrhunskog glazbenika Arsena Dedića te ćemo njemu u čast izvesti poseban program koji je osmislio Ante Gelo. Bit će to izvrsna prilika da vidimo i glumce HNK-a u Zagrebu u drukčijem okruženju, a programu će se pridružiti i Arsenova vječna inspiracija – gospođa Gabi Novak. – najavio je Ogurlić i dodao kako je prije koncerta 3. srpnja u planu i panel o značaju Arsena Dedića u Hrvatskoj.

Od 2014. godine za mnoga kulturna događanja Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu imalo je potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld istaknula je kako je obveza TZGZ-a da podržava kulturu, posebnu onu vrhunsku poput kulture koju intendantica Dubravka Vrgoč sa svojim ravnateljima provodi od 2014. godine: 

– Naša uzajamna stalna suradnja rezultirala je činjenicom da je Grad Zagreb postao najznačajnija kulturna i turistička destinacija u ovom djelu Europe.

Na Ljetne večeri HNK-a u Zagrebu pozvani su svi građani, turisti i posjetitelji iz cijele Hrvatske. 

FOTO: MARA BRATOŠ