LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Epska atmosfera u ZPC-u

Plesna predstava „Poskočite anđeli” oduševila brojnu publiku

Dva mjeseca priprema predstave „Poskočite anđeli” autora i koreografa Rajka Pavlića urodila su plodom. Glumačko-plesni sastav pred publiku je donio osvježenje miješanjem folklornih i suvremenih elemenata.

Dva mjeseca priprema predstave „Poskočite anđeli” autora i koreografa Rajka Pavlića urodila su plodom. Glumačko-plesni sastav pred publiku je donio osvježenje miješanjem folklornih i suvremenih elemenata.

U petak i subotu, 26. i 27. travnja 2019, u Zagrebačkom plesnom centru premijerno su odigrane izvedbe plesne predstave Poskočite anđeli autora Rajka Pavlića. Glavnu je ulogu pauna utjelovio Šimun Stankov, dok su za uloge zavodljivih paunica bile zadužene Ema Crnić, Gendis Putri Kartini i Una Štalcar Furač. Osim toga, plesno-glumačke pokrete izvođača popratio je književnik i glazbenik Mate Matišić svirajući minimalističku glazbu na tradicionalnim folklornim instrumentima.

Kao što je i najavljeno, izvođači su kombinirali korijene folklornog plesa s iznimno osobnim prilagođavanjem suvremenog plesa. Poučeni iskustvom, plesači su nastojali istovremeno stvoriti pokret koji je jedinstven i iznimno komunikativan. Tijekom obje izvedbe dvorane su bile popunjene, a smijeh, usklici i uzvici publike otkrivali su zadovoljstvo i oduševljenje koje nije splasnulo čak ni onda kada su se svjetla pozornice ugasila.

Za plesnu predstavu, kojom se nastoji proslaviti tijelo koje pleše, njegova inventivnost i sposobnost uspostavljanja izravne komunikacije između instinkata i djelovanja, ponajviše je zaslužan autor i koreograf Rajko Pavlić koji ne krije oduševljenje i zadovoljstvo viđenim.

  Mislim da je izvedba bila jako dobra. Naravno, bilo je tu nekih improviziranih stvari koje su po prvi put izvedene, ali bitno je da je sve bilo izvedeno u tempu, ritmu i bilo je uvjerljivo – baš onako kako smo se i dogovorili na probama. Prema reakcijama, vidim da je i publika sjajno reagirala jer se u dvorani osjetila ta nekakva pozitivna energija što je na kraju dana najbitnije.

Izvođači pred sobom nisu imali nimalo lak zadatak. Naime, predstava koja traje sat vremena od njih je iziskivala visoku fizičku i mentalnu spremu jer su gotovo tijekom čitave izvedbe morali skakati, plesati i biti u dinamičnom pokretu. Autor, međutim, ističe da je zadatak, unatoč određenim poteškoćama, dobro obavljen.

  Izvođači su dali sve od sebe i ispustili su dušu na pozornici. Bilo je izrazito naporno, osobito zato što su glumci radili nešto što do sada nisu iskusili, a to je drugačiji način kretanja, drugačiji osjećaj prema prostoru i drugačiji odnos prema drugim plesačima. Ali, evo, svaka čast i produkciji, i glazbenicima, i svima ostalima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj predstavi koju smo svi zajedno pripremali gotovo dva mjeseca.

Tri su plesačice i jedan plesač, uz glazbenu podlogu kompozitora, publici donijeli pravo glumačko-plesno osvježenje. Kombinacijom improvizacije i napisanog koreografskog materijala proizveli su epsku atmosferu za pamćenje. 

FOTO: ZPC