LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Operna premijera

„Pepeljuga” stiže na pozornicu; donosi je stotinjak nadarenih studenata

Preko sto nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu zajedno donose još jednu opernu uspješnicu. Riječ je o „Pepeljugi” u režiji Saše Anočića i pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića.

Preko sto nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu zajedno donose još jednu opernu uspješnicu. Riječ je o „Pepeljugi” u režiji Saše Anočića i pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića.

Bliži se velika premijerna izvedba opere Pepeljuga Julesa Masseneta u zajedničkoj produkciji Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Održat će se u subotu, 7. ožujka 2020. godine, u 19:30 u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa

Reprizne izvedbe zakazane su za ponedjeljak, 9. ožujka, i srijedu, 11. ožujka, u isto vrijeme. Predstava će gostovati i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak i subotu, 13. i 14. ožujka, u 18:30.

Ovogodišnju produkciju izvest će studenti uz mentorstvo profesora i suradnika Sveučilišta u Zagrebu, u režiji Saše Anočića, pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića i uz suradnicu za scenski pokret Mateju Pučko Petković.

Pepeljuga (fr. Cendrillonopera je u četiri čina koju je 1896. godine skladao Jules Massenet, jedan od najpoznatijih i najizvođenijih opernih skladatelja. Massenet je autor čak 34 opere. Libreto je nastao prema istoimenoj bajci Charlesa Perraulta, a za operu ga je priredio Henri Cain. Praizvedena je u pariškoj Opéri Comique. Osim standardne priče o Pepeljugi pokazuje i zamršenost ljudskih odnosa – kako onih unutarobiteljskih tako i ljubavnih. Opera označava i svojevrsni povratak francuskoj literaturi nakon iznimno uspjelih međuakademskih opernih produkcija Bizetove Carmen 2011. godine (dir. Mladen Tarbuk, red. Dora Ruždjak Podolski) te Stravinskijeva Slavuja 2013. godine, koji je izveden i unutar zagrebačkog Biennala (dir. Darijan Ivezić, red. Dora Ruždjak Podolski).

Ova međuakademska suradnja započela je 2009. godine na inicijativu tadašnjih dekana triju akademija – Mladena Janjanina, Enesa Midžića i Slavomira Drinkovića – operom Čarobna frula u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Danas ona predstavlja dragocjeno iskustvo za studente kojima su ovakvi projekti često i diplomski ispiti te njihova ulaznica u profesionalni svijet. Prema mišljenju kritike i publike njihovi su operni projekti u svakom segmentu na visokoj profesionalnoj razini. Uz mentorstvo svojih profesora preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu donosi nam tako još jednu opernu uspješnicu s ciljem razvijanja međusobne suradnje, primjenjivanja stečenog znanja u praksi i postizanja izvrsnosti na umjetničkom području.

FOTO: ADU