LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija hrvatskih kratkometražnih filmova

Ovogodišnjoj Filmskoj RUNDI u fokusu profesija snimanja; obiluje i studentskim programom

Osim već tradicionalnih blokova s kratkim nagrađivanim filmovima nastalima u profesionalnoj i studentskoj produkciji te predstavljanja njihovih autora Filmska RUNDA donosi i zanimljivu perspektivu iz FOKUS profesije – snimanja.

Osim već tradicionalnih blokova s kratkim nagrađivanim filmovima nastalima u profesionalnoj i studentskoj produkciji te predstavljanja njihovih autora Filmska RUNDA donosi i zanimljivu perspektivu iz FOKUS profesije – snimanja.

Filmska RUNDA, revija hrvatskih kratkometražnih filmova, nastala u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go, čije će se treće izdanje održati od 25. do 27. svibnja u osječkom Kazamatu, predstavila je ovogodišnji program. Glavni program čine Festivalska runda, Studentska runda, FOKUS profesija i FOKUS runda: svjetlo.

Festivalsku rundu čine nagrađivani filmovi koji su nakon niza strukovnih nagrada napokon pronašli svoj put i do osječkog platna. Tu se nalaze filmovi Oni sami dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Manivald Chintisa Lundgrena, Skoro ništa – i dalje noć Davora Sanvincentija te Tanja Jasne Nanut.

Koje su to teme i motivi kojima se studenti umjetničkih akademija i budući filmski autori trenutačno okupiraju, otkriva Studentska runda. U njenu će se sklopu prikazati filmovi Precijenjena dramaturgija Sunčice Ane Veldić, Stranac u mojoj sobi Petre Balekić, Institucija Kristine Marić te Marica Judite Gamulin.

FOKUS runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojemu se edukativnim i filmskim programima predstavljaju grane filmske profesije, a nakon prošlogodišnjeg fokusa na scenariste, ove je godine fokus na profesiji snimanja. Prvi put u Osijeku predstavljaju se četiri izvrsna filma koje su snimili osječki autori i direktori fotografije različitih generacija u profesionalnim produkcijama. Tu se nalazi film Marija, u kojemu je direktor fotografije Luka Matić, a režiju potpisuje Juraj Primorac, Sve bih ostavio ovdje osječkog autora Ivana Faktora, Siguran let redatelja Alda Tardozzija i direktora fotografije Filipa Tota te Iza lica zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević, u kojemu je direktor fotografije Vjeran Hrpka.

U popratnom programu na izložbi Na rubu fotografije predstavljaju se radovi sadašnjih i bivših studenata Odsjeka likovne kulture Akademije za umjetnost i kulturu nastali pod mentorstvom Vjerana Hrpke. Izložit će se radovi koji fotografiju proučavaju kroz prizmu recentnih promišljanja u kombinaciji s fotoprocesima iz XIX. stoljeća, što se odlično nadovezuje na filmski program Fokus runda: svjetlo. U ovom programu, prema izboru Vedrana Šuvara, želi se pokazati raznovrsnost korištenje svjetla u recentnom hrvatskom kratkometražnom filmu.

Uz neformalni panel, u kojemu će ove godine glavnu riječ imati snimatelji koji će se referirati na mogućnosti snimanja i produkcije kratkih filmova u Osijeku, premijerno će se predstaviti dva osječka filma – eksperimentalni film Instar redatelja Edgara Njarija te eksperimentalni film Tragovi redatelja Tonija Baloga. Najmlađi će, u suradnji s Bacačima Sjenki, gledati zaigrane filmove najrazličitijih formi i tema koje su osmislili i snimili polaznici dječjih filmskih radionica FROOOM! u Zagrebu, Koprivnici, Sinju, Prelogu i Rijeci. Za zabavni dio programa zaduženi su DJ PIPS i DJ MAX.

Realizacija revije ne bi bila moguća bez partnera i pokrovitelja. Partneri Filmske RUNDE jesu HDLU Osijek, Udruga Plantaža, Studio kreativnih ideja Gunja – SKIG, Bacači sjenki, Umjetnička akademija u Osijeku, Videoklub Mursa, Udruga Breza, Gradske galerije Osijek,  Rezolucija, Udruga Novi Film te Bamboo. Filmsku RUNDU podupiru Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Vodovod, Unikom, Cedevita, Kandit, Kala, Perković, Osječki taxi, Rakijarnica, Kuća peciva, Karolina, Saponia, Kozel, Pik Vrbovec, Lega-Lega, Filakov, Merlon, Maksimilian, Mediapark i Mr. Cinkos. Medijski su pokrovitelji Filmske RUNDE HRT, Osijek 031, Dokumentarni.net, HINA, Medijska pismenost, Kulturpunkt.hr, Gradski radio, Studentski radio UNIOS i Studentski.hr.

FOTO: FILMSKA RUNDA