LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Josipom Dragnićem

„Ovogodišnji MAGfestival nudi pravo putovanje kroz stoljeća i glazbene stilove“

MAGfestival, jedan od najboljih međunarodnih festivala komorne glazbe u Europi koji je bio vjetar u leđa nekim današnjim međunarodno priznatim hrvatskim komornim sastavima, poput Kvarteta saksofona Papandopulo i Hrvatskog gudačkog kvarteta, danas je uspješno završio sedmu godinu održavanja. Tim smo povodom razgovarali s Josipom Dragnićem, jednim od organizatora i pokretača ovog vrhunskog festivala.

MAGfestival, jedan od najboljih međunarodnih festivala komorne glazbe u Europi koji je bio vjetar u leđa nekim današnjim međunarodno priznatim hrvatskim komornim sastavima, poput Kvarteta saksofona Papandopulo i Hrvatskog gudačkog kvarteta, danas je uspješno završio sedmu godinu održavanja. Tim smo povodom razgovarali s Josipom Dragnićem, jednim od organizatora i pokretača ovog vrhunskog festivala.

Popularni MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe koji nosi titulu jednog od najboljih i sadržajno kvalitetnijih festivala u Europi, već sedmu godinu zaredom održava se u Muzeju grada Splita. Riječ je o glazbenom programu koji podrazumijeva pet do šest koncerata komorne glazbe, a posjetitelji kupnjom ulaznice za koncert dobivaju mogućnost posjeta stalnom postavu Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović. Ovogodišnji MAGfestival počeo je prošle subote 27. kolovoza te završava danas koncertom klavirskog Trija Korngold.

Jedan od organizatora i pokretača ovog festivala je Josip Dragnić, hrvatski gitarist koji više od dvadeset godina djeluje na glazbenoj sceni. Nastupao je diljem Hrvatske i u inozemstvu kao solist i član komornih sastava i orkestara te osvojio brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Josip je ujedno i jedan od osnivača Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) te voditelj Međunarodne ljetne škole gitare u Pučišćima i Zimske škole gitare u Solinu.

Kako je došlo do ideje za MAGfestival?

Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) osnovana je 2010. godine s ciljem da se mladim, tek diplomiranim glazbenicima pruži šansa za nastupanjem. Naime, mladi glazbenici nakon završetka glazbenog obrazovanja teško dobivaju priliku za dokazivanjem i stjecanjem iskustva na pozornici što je neophodno za razvoj i sazrijevanje svakog umjetnika. Budući da u Splitu nije bilo festivala komorne glazbe, mi smo ga odlučili pokrenuti. U nedostatku koncertne dvorane u Splitu, prvo smo krenuli u potragu za prikladnim koncertnim prostorom i pronašli ga u prekrasnoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita.

Koliko zapravo MAGfestival znači mladim glazbenim umjetnicima?

Vjerujem da im znači mnogo jer nastupajući na MAGfestivalu mladi glazbenici i netom osnovani komorni sastavi dobivaju određenu medijsku pažnju i publicitet koji im može dosta značiti u daljnjem glazbenom djelovanju. Dovoljno je kazati da su i neki od danas eminentnih hrvatskih komornih sastava hvatali zalet upravo na MAGfestivalu, poput Kvarteta saksofona Papandopulo i Hrvatskog gudačkog kvarteta, koji su danas međunarodno priznati komorni sastavi.

Kada je održan prvi MAGfestival?

Prvi MAGfestival organizirali smo krajem kolovoza 2010. godine sa skromnom potporom Grada Splita. S vremenom je festival prerastao u respektabilnu manifestaciju koju su prepoznali ne samo Grad Split i SD Županija nego i Ministarstvo kulture. Turističke zajednice Grada Splita i Županije, a od 2015. godine MAGfestival je i nositelj EFFE etikete koju dodjeljuje Europsko festivalsko udruženje (EFA) za najbolji i sadržajno kvalitetan festival.

7. MAGfestival – druga večer festivala, FOTO: Zoran Baković

Spomenuli ste da se MAGfestival održava u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, zašto ste odabrali baš taj prostor?

U prekrasnoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita se inače održavaju koncerti te uz to ima i povijesni značaj. U njoj su se okupljali veliki i značajni umjetnici poput Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. Tu je i ljubazno osoblje Muzeja, a to sve dodatno doprinosi tome da se svaki izvođač i posjetitelj osjećaju iznimno ugodno slušajući koncerte u okviru MAGfestivala.

U čemu je uspjeh MAGfestivala da se održava već sedmu godinu zaredom?

Kao najvažnije bih izdvojio upornost i strpljenje svih nas koji smo uključeni u organizaciju. U organizaciju i realizaciju prvog MAGfestivala smo krenuli oboružani velikim entuzijazmom i zajedništvom. Iz godine u godinu manifestacija je zahvaljujući kvalitetno osmišljenom programu dobivala sve veću potporu nadležnih institucija, a sama organizacija i produkcija je bivala sve profesionalnija. Kolega Jaroslav Sadovij i ja, kao umjetnički voditelji, nastojimo osmisliti originalan i osvježavajuć program i sudeći po reakcijama kritike i publike te izvođača u tome zasad uspijevamo. Bez lažne skromnosti, mogu reći da je nastupiti na MAGfestivalu postalo stvar prestiža.

Koji su izvođači dosad nastupali na festivalu?

Zahvaljujući sve većem budžetu uspijevamo dovesti renomirane hrvatske i inozemne izvođače tako da su do sada na MAGfestivalu nastupili, između ostalih, i Splitski gitaristički kvartet, Zagrebački gitaristički kvartet, Kvartet saksofona Papandopulo, Hrvatski gudački kvartet, Zagrebački puhački trio, Puhački kvintet Kalamos, Kvintet Simply Brass, Gudački kvartet Porin, Trio GIG i drugi, te inozemni sastavi Gudački kvartet HIP4tet iz Španjolske, Alegrias Guitar Trio i gudački kvartet Pegasos iz Njemačke.

Kakav je odaziv posjetitelja, odnosno reakcije publike?

Kada smo 2010. godine krenuli u organizaciju prvog MAGfestivala postavljali smo si pitanje je li to manifestacija koja je potrebna gradu Splitu. Izniman odaziv publike i podrška koju smo dobili, a dobivamo i dalje te ispunjena gotička dvorana postala je prava inspiracija i poticaj nama, tako i izvođačima za nadahnute izvedbe. Stoga smo uvjereni da je festival komorne glazbe nešto što Splitu apsolutno treba.

Kakav tip publike posjećuje ovaj festival?

Imamo stalnu domaću publiku, tako da kroz svih ovih sedam izdanja možemo vidjeti određeni broj poznatih lica u publici, među kojima su mladi ljubitelji glazbe pa sve do umirovljenika. Budući da se MAGfestival održava van vrhunca turističke sezone, u vrijeme kada u Splitu nedostaje pravih kulturnih događanja, veliki dio publike čine i strani turisti koji o održavanju MAGfestivala bivaju obaviješteni putem dvojezičnih plakata i flyera koji se raspoređuju po svim važnijim hotelima i turističkim puntkovima u gradu.

7. MAGfestival – treća večer festivala, FOTO: Zoran Baković

Što se sve promijenilo od prvog festivala?

Naime, određenim intervencijama u samom prostoru gotičke dvorane tijekom godina smo dobili auditorij sa oko 140 sjedećih mjesta, što je za ovakvu vrst glazbe idealna brojka. Nadalje, zahvaljujući suradnji sa splitskom glazbenom školom Josipa Hatzea u dvoranu je prošle godine postavljen i koncertni klavir tako da nemamo gotovo više nikakvih zapreka pri osmišljavanju glazbenog programa i odabira izvođača, osim naravno financijskih.

Po čemu se 7. MAGfestival razlikuje od ostalih?

Ovogodišnji MAGfestival nudi pravo putovanje kroz stoljeća i glazbene stilove. Strast i čari talijanske barokne glazbe otkrio je ansambl Ars longa, ponajbolji hrvatski barokni sastav, koji je prvi put u povijesti MAGfestivala u svom sastavu imao i čembalo, instrument koji na autohton način izvodi glazbu 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe. Glazbu glazbenog salona iz 19. stoljeća dočarao nam je trio međunarodno priznatih umjetnika Laura Vadjon (violina), Antigoni Tsalla (flauta) i Mislav Režić (gitara). Festivalski ansambl – MAGansambl, ove godine održao je program koji se na ovim prostorima još nije imao prilike čuti, dio ciklusa Kammermusik Paula Hindemitha. Dah jazza donio nam je brass kvintet Podium, koji je između ostalog izvesti i integralnu praizvedbu Saxbrass suite Ivana Josipa Skendera. Za kraj, renomirani i višestruko nagrađivani klavirski Trio Korngold iz Njemačke će izvesti kapitalna djela J. Brahmsa i P. I. Tchaikovskog.

Imate li već ideje za 8. MAGfestival?

I prije nego započne MAGfestival u tekućoj godini mi već pripremamo program za iduću godinu. Na to nas jednostavno tjeraju rokovi jer naši glavni financijeri Ministarstvo kulture i Grad Split već početkom srpnja raspisuju natječaje za financijske potpore za iduću godinu, tako da program moramo unaprijed osmisliti i planirati. Ideja za nadolazeći MAGfestival ima napretek. Često se kolege i ja šalimo da bi MAGfestival mogao trajati cijelu godinu kada bismo financijski mogli realizirati sve što bismo željeli. Međutim do 8. Magfestivala nas čeka još i MAGsezona, koncertna sezona koju Udruga MAG organizira tijekom godine u različitim koncertnim prostorima u Splitu i koja je iznimno važna za kulturni život Splita u zimskim mjesecima. Ali, najvažnije od svega, MAGfestival je prije svega platforma kroz koju se široj publici predstavljaju mladi splitski glazbenici i komorni sastavi. Uz to, posebno smo ponosni što je Split kroz MAGfestival dobio jedan ozbiljan koncertni prostor, koji, vjerujem, neće biti napušten ni kada se izgradi koncertna dvorana koju desetljećima čekamo. Također, pozivamo sve da prate aktivnosti udruge MAG na Facebook profilu i da nam se jave sa idejama i prijedlozima za koncerte u Splitu ili za glazbenu suradnju ili razmjenu.

FOTO: ZORAN BAKOVIĆ