LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književni dijalozi

Ovi studenti uz faks pročitaju oko 100 knjiga godišnje – otkrili su nam kako im to uspijeva

Saznali smo koje knjige vole čitati, koliko vremena u danu posvete čitanju, imaju li posebne čitalačke rutine, a podijelili su s nama i nekoliko savjeta za sve koji bi svoje ograničeno slobodno vrijeme htjeli posvetiti čitanju.

Saznali smo koje knjige vole čitati, koliko vremena u danu posvete čitanju, imaju li posebne čitalačke rutine, a podijelili su s nama i nekoliko savjeta za sve koji bi svoje ograničeno slobodno vrijeme htjeli posvetiti čitanju.

U užurbanom studentskom životu između predavanja, kolokvija, ispita i poslovnih obaveza studenti rijetko mogu pronaći vremena za čitanje knjiga. Mnogi koji su tijekom osnovne i srednje škole bili pravi knjiški moljci čim dođu na fakultet, romane zamijene literaturom za ispite, a naviku čitanja nekim drugim navikama. Zato smo, u sklopu Književnih dijaloga, odlučili razgovarati s onima koji uz sve fakultetske obaveze pronalaze i vremena za čitanje knjiga. Podijelili su s nama kako im to uspijeva, a dali su i pokoji savjet za sve koji žele vratiti čitanje u svoju svakodnevnu rutinu. 

Marta, studentica nutricionizma, oduvijek je voljela čitati. Najviše knjiga pročita preko ljetnih praznika, ali i uz fakultetske obaveze uvijek nađe vremena da se posveti čitanju. 

– Tjedno pročitam otprilike 2-3 knjige, dakle za jednu knjigu mi u prosjeku treba dva do tri dana. Na kraju godine to obično bude oko 80 knjiga jer u vrijeme kolokvija i ispita malo manje čitam. Obično čitam po nekoliko sati kad se vratim s faksa ili vikendom. Shvatila sam da, kad se svakako moram odmoriti prije nego što krenem učiti i slično, mogu to vrijeme provesti čitajući. Najčešće čitam YA, fantasy i mystery jer me takve knjige najviše zanimaju, a posebno volim dobre fantasy serijale. 

  Za sve koji žele u svoju dnevnu rutinu uvesti više čitanja, Marta ima savjet: 

– Ja uspijem tako puno čitati zato što iskoristim svaku slobodnu minutu za čitanje. Prije sam znala po sat vremena samo ležati na kauču i skrolati po društvenim mrežama. Sada to vrijeme zamijenim čitanjem, a društvene mreže manje otvaram. Dok pijem jutarnju kavu, ako mi nema cimerice, isto čitam. Puno više čitam i otkad čitam e-knjige jer uvijek uz sebe imam e-čitač, pa čitam u tramvaju, dok čekam predavanje, kad putujem kući... Uglavnom, mislim da na čitanje ne treba gledati kao na neku aktivnost na koju se trebamo natjerati, nego ga polako uvoditi u rutinu dok nam ne postane prirodno otvoriti knjigu i čitati.

Sara je studentica komparativne književnosti i kroatistike, pa već za sam studij pročita bar 5 knjiga mjesečno, ali uz to čita i knjige za sebe: 

– I knjige koje čitam za fakultet su knjige koje čitam za sebe, hahaha. Trudim se baš pročitati svu literaturu za faks, iako nekad ne stignem jer jednostavno ima previše toga, tako da, ako uzmemo u obzir samu literaturu, već pročitam sigurno 5 knjiga mjesečno. Na prvoj sam godini čitala samo za fakultet jer sam se bojala da neću ništa stići ako budem još čitala nešto sa strane. Ali onda su mi počeli nedostajati suvremeni romani, neki dobar chick-lit ili YA, koji nisu značajna djela svjetske književnosti. Te romane pročitam dosta brzo jer su zabavni i opuštajući, kao da gledate neki sitcom, pa su mi zapravo odmor od teške fakultetske literature. I naravno, čitam ih preko ljeta. Ove sam godine pročitala 87 knjiga do sada. Otprilike pola ih je bilo za fakultet, a ostatak neki serijali i slično. Jako puno knjiga sam pročitala u karanteni, a i preko ljeta.

Objasnila nam je i kako joj to uspijeva: 

– Uvijek se trudim čitati bar malo svaki dan, makar jedno poglavlje. Ako nemam previše obaveza, čitam i više. Mislim da je jako korisno odvojiti neko vrijeme u danu koje je samo za čitanje. Meni je to u pravilu vrijeme prije spavanja. To mi je korisno jer onda nisam na mobitelu pa lakše zaspim, a i volim taj osjećaj kad nakon napornog dana legnem i uzmem knjigu u ruke. Dobro je i uvijek imati popis knjiga za čitanje jer onda uvijek znate koju ćete knjigu sljedeću tražiti u knjižnici ili na internetu. 

Petar je student bibliotekarstva, a prošle je godine pročitao 102 knjige. Ove je godine do sada pročitao 65 knjiga, a trenutno, kako nam otkriva, završava jednu od najduljih knjiga koju je ikad čitao – Middlemarch viktorijanske spisateljice George Eliot. 

– U mojoj zgradi je u prizemlju knjižnica tako da sam od malena navikao puno čitati. Sjećam se da su se knjižničarke uvijek šalile da sam pročitao knjige za koje one ni ne znaju da ih imaju u knjižnici. Tako se nekako rodila i moja ljubav prema knjižnicama, pa sam odlučio da ću postati knjižničar. Čitam svaki dan, a jako puno uspijem čitati i na poslu jer radim u korisničkoj podršci, a vikendom ili po noći nema puno posla pa stignem čitati. 

Za sve koji žele više čitati, Petar ima savjet – čitajte više knjiga odjednom. No, ističe, puno je važnije što se čita, a ne koliko se čita: 

– Ja čitam više knjiga odjednom, pa mislim da mi to pomaže da zapravo više čitam. Jedna knjiga je većinom za fakultet, jednu imam u torbi pa ju čitam ako idem negdje tramvajem ili ako čekam negdje nekoga, a jednu, i to je obično neka dulja, čitam kad sam doma. Primijetio sam da nisam pročitao baš puno dugih knjiga (ako ne uzimamo u obzir serijale) i baš zato sam odlučio čitati duge knjige, kao što je Middlemarch. Jer priča koju se moralo ispričati na toliko stranica sigurno mora biti dobra. Zato mi i je bitno da čitam dobre knjige, a ne da samo čitam neke kratke knjige da bih ispunio izazov na Goodreadsu. Puno je važnije što se čita, a ne koliko se čita. 

A najvažnije je od svega, usudili bismo se dodati, da se čita. Ako želiš čuti još zanimljivosti o čitanju, pisanju, književnosti i mladima, dođi na Čitaj, pitaj – projekt udruge Centar za razvoj mladih koji će se održati 25. studenog u Stablu znanja – powered by A1 (Studentski centar u Zagrebu, prvi kat desno). Osim što ćeš moći poslušati panel-raspravu o mladim autorima, moći ćeš sudjelovati u kvizu o književnosti na filmu i osvojiti bogate nagrade koje smo pripremili u suradnji s izdavačkim kućama Znanje i Vuković&Runjić.



Ulaz na događanje je besplatan, ali će broj mjesta biti ograničen, pa se ne zaboravi prijaviti za sudjelovanje na poveznici. Za sve ostale informacije prati stranice projekta te naš Facebook i Instagram profil.

FOTO: STUDENTSKI.HR / PIXABAY