LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U traganju za izgubljenom poezijom

Ove nedjelje čita se Arsenova, Cohenova i Dylanova poezija

– Osim što sam njihova imena zajedno vidio na jednom listu papira, jednom, u Haulikovoj, postoji još mnogo razloga zašto mislim da bi bilo lijepo čuti Arsenovu i Cohenovu poeziju zajedno. Naravno, uz trunčicu Dylanove poezije. – ističe Ivica Prtenjača.

– Osim što sam njihova imena zajedno vidio na jednom listu papira, jednom, u Haulikovoj, postoji još mnogo razloga zašto mislim da bi bilo lijepo čuti Arsenovu i Cohenovu poeziju zajedno. Naravno, uz trunčicu Dylanove poezije. – ističe Ivica Prtenjača.

Pjesnička večer koja je trebala započeti proljetni ciklus poetsko-glazbenih večeri U traganju za izgubljenom poezijom, prema riječima organizatora, igrom slučaja i zbog jedne visoke temperature postaje – njegovo veliko finale. Poeziju legendarnog trojca Arsen, Cohen & Dylan, prema izboru Ivice Prtenjače, čitat će Gordana Gadžić, Jelena Miholjević, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Luka Dragić i Filip Vidović 23. svibnja u 19 sati u Teatru Rugantino

Poetsko-glazbeni ciklus U traganju za izgubljenom poezijom osmislila je glumica, producentica i umjetnička ravnateljica Teatra Rugantino Gordana Gadžić, koja njime ispunjava svoju davnu želju o poetskim večerima u svom teatru.

– Iako smo u sudaru sa životom, u toj egzistencijalnoj borbi s materijom, vremenom nekako ogrubjeli i otvrdnuli, želim iznova dati priliku jednom mekšem i nježnijem svijetu. Svijetu u kojem je čežnja za poezijom u nama i dalje živa. – ističe.

Večer pjesnikinja

Odlična ideja pretvorila se u još bolju realizaciju te sjajnu atmosferu na sve tri poetsko-glazbene večeri do sada održane, navode organizatori. 11. travnja u Teatru Rugantino koji je preuređen u pravu malu kazališnu scenu u Tomašićevoj 4, započeo je ciklus, i to s večeri pjesnikinja – prema izboru Ivice Prtenjače koji je bio i moderator večeri. Poeziju Ane Brnardić, Marije Čudine i Anne Carson čitale su glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč, a večer je upotpunio jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec.

Dvije večeri prema Jergovićevom izboru 

Pjesnike i pjesme za sljedeće dvije pjesničke večeri birao je Miljenko Jergović te moderirao večeri, a glazbu je birala Gordana Gadžić. 25. travnja bio je posvećen poeziji Anđelka Vuletića, Petra Gudelja i Milana Milišića u glumačkim izvedbama Gordane Gadžić, Dubravke Ostojić, Žarka Savića, Luke Dragića, Filipa Vidovića i Silvija Vovka, a 9. svibnja doživljaj pjesama Josipa Severa, Duška Trifunovića i Raše Livade publici su prenijeli glumci Gordana Gadžić, Alma Prica, Sreten Mokrović, Luka Dragić i Silvio Vovk. 

23. 5. – poezija Arsena, Cohena & Dylana

Izbornik i moderator zadnje večeri ovog proljetnog ciklusa ponovno je Ivica Prtenjača. Pjesme legendarnih pjesnika – Arsena Dedića, Leonarda Cohena i Boba Dylana čitat će Gordana Gadžić, Jelena Miholjević, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Luka Dragić i Filip Vidović, a svirkom i pjevanjem doživljaj večeri upotpunit će Maja Posavec, Ivan Kapec i Marko Lucijan Hraščanec.

Izbornik Ivica Prtenjača ovako je obrazložio odabir Arsena, Cohena i Dylana – zajedno:

– Osim što sam njihova imena zajedno vidio na jednom listu papira, jednom, u Haulikovoj, postoji još mnogo razloga zašto mislim da bi bilo lijepo čuti Arsenovu i Cohenovu poeziju zajedno. Naravno, uz trunčicu Dylanove poezije. Onaj papir popis je dobitnika najuglednije talijanske nagrade za kantautore, od ljudi s našeg jezika, tamo je bio samo Arsen, uz Brela, Endriga, Aznavoura, Okudžavu i Dylana. 

Arsen i Cohen ispjevali su, barem se meni čini, sve dionice ljubavi i njezinog nedostatka, od zanosa, do ljubomore, od potrebe da se samuje udvoje do toga da se u svijetu koji se ruši jedino u tu ljubav i vjeruje. Uvijek blizu patosa, ali nikad preko te granice koja dijeli dobru poeziju od loše. Dva generacijski bliska čovjeka koji su u svojoj osnovi pjesnici, negdje sam naslutio, možda griješim, da su bili i u epistolarnoj komunikaciji. Arsen je stvarao u malenoj kulturi, brzo ju je nadvisio svojom stvaralačkom gromadom, a Cohen je u život krenuo kao mladi židovski student prava koji je na jednom tulumu čuo jednu Dylanovu ploču.
 
I ja mogu tako pjevati, zaključio je i pjevao je.

O tome kako njihova ostavština prolazi nakon što oni fizički više nisu s nama, ne treba suviše trošiti riječi, malena kultura posjeduje veliki zaborav, a svijet neprestance slavi poeziju Leonarda Cohena. Neka se barem ovdje susretnu po meni dvojica vrlo bliskih ljudi.

Snimke svih večeri na Facebooku i YouTubeu

Kako bi kompletnoj publici podarili mogućnost doživljaja poetsko-glazbenog ciklusa U traganju za izgubljenom poezijom, kao i svim ljubiteljima kazališta, poezije i književnosti, iz Rugantina donose snimke svih pjesničkih večeri na platformama Facebook i YouTube (Teatar Rugantino). Zahvaljuju i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske za financijsku podršku. 
FOTO: TEATAR RUGANTINO