LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga likovnih umjetnika Samobora

Otvoren je 2. Samoborski salon, a tematizira granice

Svoje radove koji tematiziraju granice ponudilo je 66 umjetnika, a 25 je odabrano za izložbu koja će se u Samoboru moći posjetiti do 8. rujna.

Svoje radove koji tematiziraju granice ponudilo je 66 umjetnika, a 25 je odabrano za izložbu koja će se u Samoboru moći posjetiti do 8. rujna.

Drugi Samoborski salon otvara se u utorak, 20. kolovoza 2019. u Galeriji Prica u Samoboru, a izložba pod nazivom Granice bit će otvorena u 19 sati. Žirirana izložba u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Samobora (ULUS) predstavit će ukupno 25 autora koji su na različite načine interpretirali temu granica u svojim radovima. Kustosica izložba je Sonja Švec Španjol.

Pojam granice može se shvatiti višestruko. U najširem smislu, granica je crta koja nešto omeđuje, odnosno razdvaja linijom. Granice mogu biti prirodne u vidu rijeka, planina, jezera, mogu biti političke, etničke, religijske. One dijele države, republike, pokrajine, regije, okruge, općine, sela, a ponekad i ljude. Osim fizičkih teritorijalnih granica, postoje i one mentalne. One predstavljaju fiktivne crte razgraničenja, a označavaju mogućnost do koje je nešto dopustivo, poput granice strpljivosti ili granice tolerancije. Granice mogu imati i pozitivne konotacije u kontekstu rušenja ili pomicanja granica – kada rušimo vlastite barijere, oslobađamo se i napredujemo. Činimo sebe ili društvo boljim i kvalitetnijim, te na taj način oplemenjujemo zajednicu i svijet ovisno o tome dokle seže naš utjecaj i koliko hrabrosti imamo u rušenju društveno uvriježenih i prihvaćenih granica.

U samom pozivu umjetnicima naznačena su tek neka od mogućih tumačenja pojma granice,  dok su prijavljeni autori u svojim radovima nadišli same primjere te ponudili daleko širi dijapazon interpretacija pojma granice, što je samo potvrdilo aktualnost, ali i dugovječnost ove slojevite, kompleksne, duboke i višeznačne teme. Ove godine se na 2. Samoborski salon s temom granica prijavilo ukupno 66 umjetnika od kojih je stručni žiri u sastavu: Marina Ivančić (predsjednica ULUS-a), Nikolina Šimunović (voditeljica Galerije Prica) i Sonja Švec Španjol (povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica) izabrao 25 autora za izlaganje u Galeriji Prica u Samoboru. Organizatori su zadovoljni odličnim odazivom kvalitetnih autora iz svih područja likovne umjetnosti. Za izložbu su izabrani radovi iz područja crteža, grafike, ilustracije, fotografije, slikarstva, kiparstva, objekta, instalacije, videoradova te performans koji su se referirali na zadanu temu.

Izložba je otvorena do 8. rujna 2019. godine Sve novosti vezane uz izložbu možete pratiti i na Facebooku.

FOTO: PR