LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
140. obljetnica rada HPD-a Lipa

Osječani će ponovno doživjeti emocije nastupa Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić

Lijepa vijest za sve ljubitelje glazbe, osobito kvalitetnog zborskog pjevanja – Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, pune 22 godine od zadnjeg osječkog gostovanja, stiže u Konkatedralu sv. Petra i Pavla.

Lijepa vijest za sve ljubitelje glazbe, osobito kvalitetnog zborskog pjevanja – Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, pune 22 godine od zadnjeg osječkog gostovanja, stiže u Konkatedralu sv. Petra i Pavla.

Iznimno cijenjen i hvaljen hrvatski zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, poznat po suradnji s mnogim proslavljenim svjetskim glazbenim imenima, odazvao se na poziv Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka. Svojim će nastupom uveličati proslavu velike 140. obljetnice uspješnog postojanja i rada Lipe.

Zajednički će se nastup Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i HPD-a Lipa održati  u petak, 30. rujna 2016, u Konkatedrali sv. Petra i Pavla, s početkom u 20:30 sati. Koncert je organiziran u okviru Dana Lipe u Osijeku (od 27. rujna do 2. listopada), odnosno, središnje proslave 140. obljetnice LipeUlaz je, naravno, slobodan.

Valja samo istaknuti da će glavnina koncerta pripasti dragim gostima i prijateljima iz AZ-a Ivan Goran Kovačić, no zapjevat će, naravno, i lipašice i lipaši, a nekoliko će skladbi dva ugledna i višestruko nagrađivana zbora izvesti zajedno, što znači da će se na sceni naći impozantan zbor od, prigodno, čak oko 140 pjevača. Izvedbama će naizmjence ravnati dirigenti oba zbora: Luka Vukšić (AZ Ivan Goran Kovačić) i Valerija Fischbach (HPD Lipa).

FOTO: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici te je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika. Među solistima koji su pjevali s Goranovcima pjevačke su legende kao što su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš-Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i mnogi drugi.

Zbor je ostvario mnogobrojna inozemna gostovanja u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Italiji, Izraelu, Kini, Koreji, Mađarskoj, Makedoniji, Meksiku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, Slovačkoj, Sloveniji, Vatikanu i Velikoj Britaniji, a nastupao je na međunarodnim festivalima Maggio Musicale Fiorentino, Settembre musica u Torinu, Flaneries musicales u Reimsu, Bečkim svečanim tjednima, XXI. Festivalu francuske glazbe u La Chaise Dieuu, Festivalu Ljubljana, Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Pulskom ljetu. 

Među uglednim su orkestrima s kojima je nastupao Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar gradskog kazališta u Firenzi, Orkestar Nacionalne opere u Monte Carlu, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, Izraelski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Bari, Orkestar glazbene mladeži Njemačke, Slovenska filharmonija i Sarajevska filharmonija. Zbor kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom. Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu grada Zagreba i Nagradu Vladimir Nazor.

Podsjećamo da Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove. Velika će se audicija održati  u dva termina: u subotu, 8. listopada i u utorak, 11. listopada 2016. godine, u 19 sati u prostorijama FER-a, dvorana B5, Unska 3, Zagreb. Detalje pronađite na poveznici.

FOTO: AKADEMSKI ZBOR IGK