LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni filmski festival

Odabrani najrecentniji studentski filmski radovi za novo izdanje STIFF-a

Treće izdanje STIFF-a održava se od 13. do 15. listopada u Rijeci. Žiri festivala dodjelit će nagrade za najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, dok će publika već tradicionalno dodijeliti nagradu najboljem filmu po njenom izboru.

Treće izdanje STIFF-a održava se od 13. do 15. listopada u Rijeci. Žiri festivala dodjelit će nagrade za najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, dok će publika već tradicionalno dodijeliti nagradu najboljem filmu po njenom izboru.

U organizaciji Studentskog kulturnog centra (SKC) i Filmaktiva, a uz pomoć studenata volontera, Međunarodni studentski filmski festival STIFF će se, pod motom Rethinking reality / Promišljajući stvarnost, treću godinu zaredom održati u Art-kinu Croatia u Rijeci, od 13. do 15. listopada 2016. Ulaz je na sve projekcije STIFF festivala besplatan.

Redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović i ove su godine između ogromnog broja pristiglih prijava odabrale selekciju i složile program najrecentnijih studentskih filmskih i animiranih radova, pristiglih iz preko 50 zemalja svijeta. U samo tri dana, koliko festival traje, publika će moći vidjeti ukupno 47 autorskih radova, od kojih 20 igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih filmova. U sklopu svakodnevnih projekcija publika će moći vidjeti i presjek radova studenata Sveučilišta u Rijeci pod imenom Domaćini.

Drugu je godinu zaredom dio programa i film nagrađen studentskim Oskarom. Prošle godine imali smo priliku gledati Sadakat / Vjernost, a ove se godine u sklopu dokumentarnog natjecateljskog programa prikazuje Eye for an eye / Oko za oko, animirano-dokumentarni film redatelja Stevea Bache i Mahyara Goudarzia, koji se okitio Oskarom za najbolju studentsku animaciju u 2016. godini. 

Žiri festivala dodijelit će nagrade za najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, dok će publika već tradicionalno dodijeliti nagradu najboljem filmu po njenom izboru. Novost je da će dio stručnog žirija biti autori pobjedničkih filmova na prošlogodišnjem izdanju STIFF-a, koji dolaze iz raznih europskih zemalja. Uz gostujući žiri, posjet festivalu najavili su brojni autori čiji će filmovi biti prikazani na ovogodišnjem izdanju festivala.

Kao i uvijek, STIFF donosi popratni program. Organizatori pozivaju publiku da tijekom festivala navrate u službeni festivalski hub, Book Caffe Dnevni Boravak. Tu će moći pogledati trailere i najave filmova s festivala te se družiti s organizatorima, volonterima i gostima u ležernom ambijentu.

Ove će se godine festivalski program i popratni sadržaj fokusirati na dokumentarni film. Tribina o procesu rada na dokumentarnom filmu pomicanjima granica tradicionalnoga dokumentarnog filma DOKS IN FOCUS, na kojoj će gostovati regionalni i inozemni gosti, održat će se u subotu 15. listopada, u 16 sati u Art-kinu Croatia. Po proglašenju pobjednika STIFF-a te po zatvaraju festivala publika će moći uživati u Tunelu na službenom after partiju.

STIFF 2016. provodi se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci.

FOTO: FILMAKTIV