LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska diskografska udruga

Objavljena knjiga o 70 velikih glazbenih dostignuća hrvatske diskografije

Povodom obilježenog Nacionalnog dana albuma Hrvatska je diskografska udruga predstavila knjigu sa 70 priča glazbenih kritičara Hrvoja Horvata i Zlatka Galla te time prikazala neke od najznačajnijih glazbeno-umjetničkih djela hrvatske diskografije.

Povodom obilježenog Nacionalnog dana albuma Hrvatska je diskografska udruga predstavila knjigu sa 70 priča glazbenih kritičara Hrvoja Horvata i Zlatka Galla te time prikazala neke od najznačajnijih glazbeno-umjetničkih djela hrvatske diskografije.

U ponedjeljak, 26. studenog, u prostoriji bara od zagrebačkog kina Kaptol Boutique Cinema održano je predstavljanje knjige 70 priča o albumima, čime je obilježeno 70 godina od prvog izdanja. Tiskano izdanje knjige čiji su autori cijenjeni glazbeni kritičari Zlatko Gall i Hrvoje Horvat predstavljeno je u društvu brojnih glazbenih znalaca i stručnjaka te ljubitelja glazbene umjetnosti. Knjiga je izašla povodom Nacionalnog dana albuma, koji je Hrvatska diskografska udruga prvi put obilježila ove jeseni 13. listopada. 

O knjizi su govorili autori te predsjednik Hrvatske diskografske udruge Želimir Babogredac, dopredsjednik udruge Branko Komljenović i urednik knjige Siniša Škarica, dugogodišnji urednik brojnih izdanja Jugotona i Croatia Recordsa, a razgovoru su se pridružili i Ranko Balen iz Grupe 220 te Željko Bebek kao nekadašnji član grupe Bijelo dugme. Želimir Babogredac, ponosan dosadašnjim razvojem hrvatske diskografije, izjavio je:

– Hrvatska diskografska udruga svojim radom od samih početaka prati svjetske trendove, a upravo ovakvi projekti jesu primjer svjetske prakse. U ovoj je knjizi predstavljeno tek 70 albuma od pojave diskografije kod nas do danas, no prava je istina da postoji puno više diskografskih uspješnica koje ćemo se potruditi zabilježiti u nekom novom izdanju. Događaju se novi pogledi na glazbu, događa se jedna nova generacija glazbenika o kojima će se imati što reći. Mi smo sretnici na ovim prostorima kada je o glazbi riječ i možemo se pokazati zavidnim postotkom uspješnih izdanja.

FOTO: Hrvatska diskografska udruga / Marko Šolić

Među 70 priča o albumima nalazi se prvi album na našim prostorima – album Ive Robića Pjeva vam Ivo Robić, a kraj njega i kultni album Naši dani Grupe 220, koji predstavlja prvo diskografsko rock-ostvarenje na području današnje države. Osim starijih su albuma izvođača poput Gabi Novak, Arsena Dedića, Zvonka Špišića i Drage Mlinarca u knjigu uvrštene i priče o albumima izdanim relativno nedavno, i to izvođača poput Gibonnija, Hladnog Piva, Ede Maajke, Olivera Dragojevića, Gustafa, Urbana i mnogih drugih.

Zlatko Gall istaknuo je da je ovo tek početak te da je u planu svake godine objaviti dodatnih 70 priča te time skrenuti pažnju i na druge važne albume u hrvatskoj diskografiji. Cilj je knjige naglasiti važnost albuma kao glazbenih cjelina koje u današnje vrijeme preuzimaju singlovi te predstaviti što raznolikiji presjek izdanja što se tiče žanrova i diskografskih kuća pod čijim su imenom izdani. Hrvoje Horvat, koautor knjige, izjavio je:

– Album je poput romana. Kao što bi bilo glupo pročitati jedno poglavlje u romanu, isto vrijedi i da poslušate jednu pjesmu, a niste doživjeli cijeli album. Cijela priča oko ovog jest da pokušavamo iz uspjeha pojedinih pjesama izolirati značaj albuma koji daje smisao glazbi na našim područjima.

Hrvatska je diskografska udruga upravo na Nacionalni dan albuma vratila album u fokus kao format koji, unatoč brojnim trendovima konzumacije glazbe, još uvijek nije izgubio na značaju. Štoviše, brojni uvaženi izvođači hrvatske glazbene scene i dalje su vjerni albumu u svojem stvaralaštvu. Reizdavanje starih albuma važno je također kako bi se oni približili mlađoj publici.

Predstavljanje knjige pratila je i prigodna izložba značajnih diskografskih izdanja i priznanja hrvatskim albumima od pojave diskografije u nas pa sve do danas. Knjiga će nakon predstavljanja biti dostupna i u redovnoj prodaji za sve ljubitelje glazbe i glazbene umjetnosti, kao i za širu publiku. Dodatne informacije o samome projektu dostupne su na Facebook stranici Hrvatske diskografske udruge.

FOTO: HRVATSKA DISKOGRAFSKA UDRUGA / MARKO ŠOLIĆ