LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival u SC-u

O prenamjeni prostora kino dvorana na Velesajmu kulture

Izložba, dvije tribine, filmski program i Kviz promjene očekuju nas ovoga listopada u zagrebačkom Studentskom centru tijekom 14. izdanja Velesajma kulture koji je ovoga puta posvećen kino dvoranama.

Izložba, dvije tribine, filmski program i Kviz promjene očekuju nas ovoga listopada u zagrebačkom Studentskom centru tijekom 14. izdanja Velesajma kulture koji je ovoga puta posvećen kino dvoranama.

Ovogodišnji Velesajam kulture bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti. 14. izdanje festivala održat će se od 19. do 21. listopada u zagrebačkom Studentskom centru, a ulaz je na sve programe besplatan.

U predvorju Kina SC, u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom EMGE, bit će predstavljena izložba Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnoga doba tradicionalnih kino dvorana, dokumentaciju njihova postupnoga propadanja i trenutačnoga stanja. Uvođenjem multiplexa kao vrhunskoga primjera posudbe amerikaniziranoga kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti.

– Temeljna nit vodilja velesajamske izložbe proučavanje je zgrada zagrebačkih kino dvorana iz arhitektonsko-antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenoga materijalnog preoblikovanja. – istaknuli su kustosi.

Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

Foto: Kultura promjene

Na dvjema tribinama sudionici će se osvrnuti na arhitektonski pogled na pitanje adaptacije prostora nekadašnjih kvartovskih kina te na film kao element popularne i masovne kulture. Razgovarat će s arhitektima Sašom Begovićem (3LHD) i Zdravkom Krasićem (Urbana tehnika) te etnografkinjom Sonjom Leboš.

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanoga tkiva. Dokumentarac Filmski putnici (Cinema Travellers) Shirely Abraham i Amita Madheshiye o putujućim kinima koja jednom godišnje donose čaroliju filma u zabačena indijska sela, osvojio je posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016, dok rumunjski Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca govori o borbi protiv gašenja lokalne kino dvorane, a prikazuje se u suradnji sa zagrebačkim Dokukinom. Kino Katerine Dude govori o trešnjevačkom kinu Triglav, a Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa portretira ruševine nekadašnjega kina u Vinkovcima i pronađene ostatke oštećenih filmskih vrpci.

A tradicionalni Kviz promjene u Klubu SC, u petak, 20. listopada nudi jedinstvenu poslasticu. Uz standardne teme opće kulture i trivije, velesajamski kviz donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti i one koji se tako osjećaju. Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do pet članova.

Sve dodatne informacije nalaze se na Facebook događaju i na službenoj stranici SC-a.

FOTO: KULTURA PROMJENE