LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni sajam knjiga i učila

Nova knjiga Ivana Aralice privukla posebno zanimanje posjetitelja Interlibera

"Anastazija (Oluje u tihom ozračju)" novi je roman Ivana Aralice s temom razornoga djelovanja partijskih dogmi na sudbinu pojedinca. Na prvome danu Interlibera otkrivene su tajne koje djelo krije.

"Anastazija (Oluje u tihom ozračju)" novi je roman Ivana Aralice s temom razornoga djelovanja partijskih dogmi na sudbinu pojedinca. Na prvome danu Interlibera otkrivene su tajne koje djelo krije.

Centar književnosti u Hrvatskoj trenutno se nalazi na Zagrebačkom velesajmu, gdje se do 13. studenoga održava ovogodišnje izdanje Interlibera, međunarodnog sajma knjiga i učila. Za sve posjetitelje Školska knjiga, kao najveća hrvatska izdavačka kuća, pripremila je bogat sadržaj te program u sklopu kojega će biti predstavljeno više od 40 novih naslova.

Već prvoga dana posjetitelji su imali priliku prisustvovati predstavljaju sedam novih izdanja među kojima se posebno ističe nova knjiga akademika Ivana Aralice. Anastazija (Oluje u tihom ozračju) novi je roman u sklopu Djela Ivana Aralice, u kojima je tema razornoga djelovanja partijskih dogmi na sudbinu pojedinca razmjerno česta.

U Anastaziji partijnost ima žensko, naoko manje okrutno lice, ali konačni su učinci te partijnosti gotovo podjednako destruktivni. Glavni protagonist novoga romana, doktor strojarskih znanosti Pavao Crnko, teško obolijeva i doživljava svojevrstan živčani slom nakon što ga Anastazija Rubić prokaže kao moralno nepodobnoga za daljnje napredovanje u struci te mu time uništi izglede da bude izabran za docenta na fakultetu na kojemu je radio kao asistent.

Aralica se i u ovome romanu pokazuje kao majstor stila, pripovjedač koji se ne žuri, niti se umara. Čvrsto držeći konce priče u rukama uspijeva pronaći vremena i za dojmljiv detalj, usporedbu životom potvrđenu, domišljenu metaforu.

O vrijednosti ovoga djela, te svim tajnama koje krije, na predstavljanju su, uz samoga autora, govorili i predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, urednica Miroslava Vučić te dr. sc. Damir Pešorda. Brojna publika, koja se okupila na predstavljanju, imala je priliku i čuti izabrane dijelove iz romana koje je čitala Ana Vučak.

FOTO: ŠKOLSKA KNJIGA