LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije hrvatskih filmova u 8 gradova

Noć hrvatskog filma i novih medija

U osam gradova, na 17 lokacija, moći ćete pogledati preko 250 hrvatskih filmova u samo jednoj večeri.

U osam gradova, na 17 lokacija, moći ćete pogledati preko 250 hrvatskih filmova u samo jednoj večeri.

Noć hrvatskog filma i novih medija kulturna je manifestacija koja će se prvi put održati 14. lipnja na čak 17 lokacija diljem zemlje. 

U osam gradova Lijepe naše (Zagreb, Split, Osijek, Sisak, Požega, Karlovac, Pula i Vukovar) moći ćete uživati u projekcijama preko 250 hrvatskih filmova, i to potpuno besplatno.

Cilj manifestacije je u jednoj noći, u nekoliko sati, od hrvatskog filma učiniti prvorazredni i globalni hrvatski događaj, što se, naravno, oslanja na više nego uspješna iskustva Noći muzeja i Noći knjige, koje su privukle impresivan broj posjetitelja.

Program Noći hrvatskog filma i novih medija

U raznolikoj ponudi projekcija svatko može pronaći nešto za sebe. Prvi put na velikom platnu u jednoj večeri prikazat će se 14 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika, počevši od najgledanijeg domaćeg filma u povijesti Tko pjeva zlo ne misli, do prvog hrvatskog cjelovečernjeg zvučnog filma Lisinski iz 1944. godine Osim navedenih, na velikom platnu naći će se i ostali filmski klasici, kao što su: Vuk Samotnjak, BrezaU raljama života, Tri Ane, Sjenka slave, Tajna starog tavana, Makedonski dio pakla, Kapetan Mikula Mali, Ljubavna pisma s predumišljajem, Idu dani, Atentat u Sarajevu, Crne pticeCiguli Miguli te mnogi noviji igrani filmovi koji su ostvarili veliki uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Program Noći hrvatskog filma i novih medija nije zaobišao ni najmlađe. Za njih su organizatori pripremili najpopularnije animirane i igrane filmove za djecu, kao što su: Čudesna šuma, Duh u močvari, Koko i duhovi i Duh babe Ilonke.

Dio programa posvećen je i filmskoj glazbi. Od njenih samih početaka do danas ulicom sjećanja vodit će vas Cantus Ansambl svirajući neke od najznačajnijih skladbi napisanih za filmove: Tko pjeva zlo ne misli, Bitka na Neretvi, Vlak u snijegu, Glembajevi, Baltazar

U dvorani Muller Kina Europa prikazivat će se izbor najzanimljivijih radova u kategoriji Novi mediji, a održat će se i filmska tribina Hrvatski film između umjetnosti i publike. Tribinu će voditi filmski kritičar Boško Picula i povjesničar filma Daniel Rafaelić, a gostovat će redatelji Lordan Zafranović i Vinko Brešan, filmska kritičarka Diana Nenadić, producent Stanislav Babić i glumica Marija Škaričić.

Premijerno će se prikazati i debitantski dugometražni igrani film mlade nade hrvatske kinematografije te studenta prve godine Akademije dramskih umjetnosti – Brune Mustića pod nazivom Glazbena kutija. U filmu važne uloge imaju poznati hrvatski glumci, poput Roberta Kurbaše, Ane Gruica i Dare Vukić.

Filmski program u svim kino dvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom Kinu Europa u kojem će se održati svečano otvorenje manifestacije s početkom u 20 sati. Kao i na svim ostalim projekcijama, ulaz na svečano otvorenje potpuno je besplatan. 

FOTO: NOĆ-FILMA