LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival nezavisnog kazališta u Opatiji

Nemojte propustiti svoju povijesnu šansu, borite se na Neretvi

Metadramski i nadpovijesni spektakl "Bitka na Neretvi" prikazat će se na Festivalu nezavisnog kazališta u Opatiji. Riječ je o interaktivnoj predstavi koja sažima iskustva stvarnih bitaka.

Metadramski i nadpovijesni spektakl "Bitka na Neretvi" prikazat će se na Festivalu nezavisnog kazališta u Opatiji. Riječ je o interaktivnoj predstavi koja sažima iskustva stvarnih bitaka.

Nakon uspješne premjere u Zagrebačkoj Laubi, Bacači sjenki će sa svojom novom predstavom Bitka na Neretvi gostovati na Festivalu nezavisnog kazališta u Opatiji, 31. ožujka. Dođite u 19:00 h u Vilu Angiolinu i budite dijelom ovog antispektakla.

Ovaj nadpovijesni i metadramski izvedbeni antispektakl je odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja može promišljati sve.

Foto: Bacači sjenki
 
Intermedijalna, diskurzivna i interaktivna predstava/istraživanje Bitka na Neretvi dokumentarističkim pristupom sažima iskustva stvarnih bitaka, njihovih pobjeda i poraza, ali i iskustva snimanja filma o bitci, tražeći pritom odgovor na pitanje gdje se nalazi budućnost u okolnostima odgovornosti koje nosi naša kolektivna i individualna prošlost.

Narativ predstave je višeslojan i pripovijeda o relativnosti prošlih i sadašnjih pobjeda progovarajući o ključnim mjestima povijesti zbog kojih je - upravo stoga što su se oni dogodili – naša sadašnja realnost moguća. Iz svoje perspektive konformističke sadašnjosti mi te događaje nazivamo pobjedama: pobjeda antifašizma, pobjeda demokracije i ljudskih prava, pobjeda zdravog razuma. Jesu li ta povijesna čvorišta uistinu donijela pobjedu, ili je to bio tek privid pobjede?

Ako niste imali priliku 187. g prije Krista, pa onda 1942., 1967, 1969. ili 1992. poslije Krista boriti se na Neretvi, imate sada – nemojte propustiti svoju povijesnu šansu! Autor koncepta i redatelj je Boris Bakal, dramaturginja predstave je Anja Pletikosa, a scenograf i koautor je Leo Vukelić. Izvođači radova su Boris Bakal i Leo Vukelić. glazbu i zvučne slike potpisuje Tomislav Babić, video oblikovanje Vedran Senjanović, a oblikovanje plakata Ivan Klisurić. Kostimografkinja je Ivana Bakal.