LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muzej za umjetnost i obrt

Narednih dana besplatna predavanja uz izložbu jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde

Koraljka Vlajo održat će predavanje 3. rujna, a dr. sc. Krunoslav Lučić 5. rujna. Ulaz je slobodan.

Koraljka Vlajo održat će predavanje 3. rujna, a dr. sc. Krunoslav Lučić 5. rujna. Ulaz je slobodan.

Narednih će se dana u Muzeju za umjetnost i obrt održati završni ciklus tematskih predavanja uz izložbu jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji.

U utorak, 3. rujna, u 19 sati predavanje pod nazivom Dizajniranje socijalističkog čovjeka održat će Koraljka Vlajo. Bit će riječi o načinu na koji se kroz medij grafičkog dizajna gradila i mijenjala slika idealnog socijalističkog građana (i nešto rjeđe, građanke) u SFRJ. Svakodnevna reprezentacija muškaraca, žena i mladih na plakatima i drugim tiskovinama omogućavala je konzistentno utvrđivanje dominantnog narativa, ali je istovremeno nudila mogućnost propitivanja i izazivanja utvrđenih idealnih identiteta.

U četvrtak, 5. rujna, u 19 sati dr. sc. Krunoslav Lučić govorit će na temu Filmska teorija sovjetske montažne škole i konstruktivizam. Bavit će se filmskom teorijom reprezentativnih autora sovjetske montažne škole u kontekstu avangardističkih tendencija u svjetskoj filmskoj umjetnosti. Također, bit će riječi o odnosu formalističkih i konstruktivističkih pristupa filmu 1920-ih prema dotadašnjem razumijevanju prirode filmskoga medija.

Ulaz je na predavanja slobodan, a izložba se zatvara 8. rujna 2019.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR