LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispovijest o boli i pobjedi

Nakon romana TV voditeljice Berardini, borba s rakom dojke u kazališnoj i filmskoj formi

„6mm – ispovijest o boli i pobjedi“ hrabro progovara o borbi s rakom dojke i svim promjenama koje ta bolest izaziva, prvo u obliku romana, a sad i kao kazališno-filmski projekt. U ZKM-u se prikazuje 31. siječnja.

„6mm – ispovijest o boli i pobjedi“ hrabro progovara o borbi s rakom dojke i svim promjenama koje ta bolest izaziva, prvo u obliku romana, a sad i kao kazališno-filmski projekt. U ZKM-u se prikazuje 31. siječnja.

Poznata TV voditeljica i novinarka Josipa Pavičić Berardini svojim je romanom Šest milimetara izazvala buran odjek u javnosti. Hrabro govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva, ističe važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja te pozitivnog stava. Poruka Ako sam mogla ja – možeš i ti promijenila je živote mnogih žena.
 
Prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, mlada filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica i kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda, samo su neke od umjetnica koje su se ujedinile te realizirale kazališno-filmski projekt 6mm – ispovijest o boli i pobjedi. Projekt je nastao u produkciji Teatra Erato i Media Punkta, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, 4sobe, Hoću knjigu i Europa Donna Hrvatska.

Predstava će se na pozornici ZKM-a prikazati u četvrtak, 31. siječnja 2019, u 20 sati. Adresa je Teslina 7.

Kazališna predstava i film neizravno prate protagonisticu na dan kada saznaje svoju dijagnozu. Njezin je lik univerzalan, neodređene profesije, mogla bi biti svatko od nas i svi bismo mi mogli biti ona. Iako prolazi kroz različite naturalističke lokacije naše svakodnevice – ulice, trgove, javne prostore, poštu, bolnicu, gotovo uvijek vidimo samo nju u gotovo klaustrofobično uskom krupnom kadru. Unatoč tome što je okružena gradskom vrevom, ne može biti usamljenija, a njen svijet ne može biti uži.

Multimedijalnost projekta očituje se upravo u obradi teme kroz više medija – roman, kazališna predstava, film i stručno vođeni razgovori u lokalnoj zajednici s ciljem pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima te važnost samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke.

Podaci uključenosti velikog broja stanovništva u humanitarnim akcijama govore o rastućem trendu društvene osjetljivosti za oboljele koji su zbog niza ekonomskih i društvenih prepreka zakinuti za kvalitetnu i adekvatnu zdravstvenu i psihološku podršku. Ovim se projektom proširuju te uobičajene humanitarne aktivnosti te, osim prikupljanja sredstava za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj, aktivno sudjelujemo u prevenciji bolesti.

FOTO: KARLA JURIĆ