LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališne izvedbe

Nakon rekordno posjećene sezone HNK Zagreb najavio naslove u idućoj

Nakon isticanja brojke od 95% popunjenosti kazališta u ovoj sezoni, najavljene su izvedbe koje očekuju publiku zagrebačkog HNK-a u sezoni 2019/2020.

Nakon isticanja brojke od 95% popunjenosti kazališta u ovoj sezoni, najavljene su izvedbe koje očekuju publiku zagrebačkog HNK-a u sezoni 2019/2020.

Sezona 2019/2020. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavljena je na konferenciji za medije. 

Prisutnima se obratila intendantica Dubravka Vrgoč riječima:

– Iznimno smo zadovoljni uspjehom i velikim rezultatima kojima zaključujemo ovu sezonu te se nadamo uspjehu i iduće sezone u kojoj i dalje ulazimo u dijalog s gradom koji nas prepoznaje iz godine u godinu.

Istaknula je iznimno zadovoljstvo i sjajnom publikom koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunjavala gledalište kazališta. Štoviše, 95% popunjenosti prema statističkim izvještajima rekord je Hrvatskoga narodnog kazališta i rijetko viđena brojka u rasporedima europskih kazališta.

Rad baletnoga ansambla i njegove uspješne izvedbe na matičnoj sceni pohvalio je ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu Leonard Jakovina te najavio baletne naslove.
Baletnu božićnu bajku Orašar donosi ruski koreograf Vladimir Malakhov, premijerama se pridružuje Ponos i predrasude Lea Mujića po djelu Jane Austen, priča koja dosad nije baletno ispričana.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan osvrnuo se na prošlosezonske uspješne premijere i gostovanja dramskoga ansambla te rekao kako je ansambl Drame stasao u jedan od vodećih u ovom dijelu Europe.

– Sezonu počinjemo ciklusom razvojnih predstava u dramaturškom i projektnom smislu. Već u prošloj sezoni najavili smo Tri sestre i Antigonu, a oni se prelijevaju i iz sezone u sezonu. Ostatak sezone koncipirali smo na velikim djelima klasične literature.

U Drami, na samom početku, najavio je svjetsku praizvedbu Antigone, drame slavnog filozofa Slavoja Žižeka koju je napisao po narudžbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Redateljica Angela Richter bila je i gošća konferencije za medije te je najavila cijeli autorski tim i predstavu koja se radi u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liègea. Nakon Antigone uslijedit će završna premijera Tri sestre A. P. Čehova i Bobe Jelčića nakon koje ćemo imati priliku pogledati dramu Idiot F. M. Dostojevskog u režiji Igora Vuka Torbice. Dalibor Matanić u predstavi pod nazivom Zbogom Berlin povezat će dva kultna filma – Cabaret i Nebo nad Berlinom, dok će na kraju sezone Ivica Buljan režirati predstavu po jednom od najčitanijih suvremenih romana Harukija Murakamija – Kafka na žalu. 

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone. Otvorit će je premijera Puccinijeve Madame Butterfly u koprodukciji s kazalištem iz Verone te s talijanskim timom. Najavio je i Donizettijevu operu Lucia di Lammermoor koju režira jedan od najvećih talijanskih živućih redatelja Pier Luigi Pizzi, a u premijernom ciklusu predstavio je i Offenbachov Fantasio, koprodukciju Hrvatskog narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatreom de Geneve, Operom de Rouen i Operom de Montpellier. Smrt u Veneciji u režiji slavnog Ive van Hovea radi se u koprodukciji s Toneelgroepom Amsterdam.

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je i velik angažman ravnatelja direkcija i nje same da se Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu što više predstavlja na europskoj kazališnoj sceni kao i europska kazališta u Zagrebu. Skrenula je pažnju na predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije iduće godine povodom kojeg će HNK u Zagrebu imati specifične programe. Tako je najavila i velika gostovanja svih triju ansambala nove sezone – Ero s onoga svijeta i Smrt u Veneciji u Nacionalnoj operi u Budimpešti, Ciganin, ali najljepši u Bruxellesu, Antigona u Liègeu i Bologni, Tri zime u Gdanjsku.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR