LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šesti Festival Miroslav Krleža

Najznačajniji hrvatski književnik u punom se sjaju vraća na zagrebačke ulice

Povodom obljetnice rođenja Zagreb se idućih sedam dana pretvara u Krležin grad. Sve posjetitelje Festivala Miroslav Krleža očekuju brojne predstave praćene bogatim programom.

Povodom obljetnice rođenja Zagreb se idućih sedam dana pretvara u Krležin grad. Sve posjetitelje Festivala Miroslav Krleža očekuju brojne predstave praćene bogatim programom.

Svake se godine 7. srpnja, na obljetnicu njegova rođenja, prisjećamo najznačajnije ličnosti hrvatske kulturno-književne i političke scene prošloga stoljeća. Radi se, naravno, o Miroslavu Krleži, piscu koji je bolje od ikoga razumio društvo u kojem je živio i koji je otkrivao njegove najmračnije tajne. Povodom 124. rođendana koji bi slavio da je živ i ove se godine održava već tradicionalni Festival Miroslav Krleža koji Krležinu kuću na adresi Gvozd 23, a i cijeli Zagreb, pretvara u dom jednog od najznačajnijih ljudi koji su kročili njegovim ulicama.

Svečano će se otvorenje Festivala održati u Krležinu vrtu na Gvozdu u subotu, 1. srpnja, s početkom u 21 sat, nakon čega će svi zainteresirani imati priliku pogledati predstavu U agoniji, dio dramske trilogije Gospoda Glembajevi, sa sjajno razrađenim likovima i nezamislivo teškim situacijama u kojima se oni pronalaze. Tijekom trajanja Festivala na pozornici Krležina vrta odigrat će se i Šest lica Ane Borongay, prošlogodišnja premijerno prikazana predstava koja je pokupila najpozitivnije dojmove publike. Ako se na Gvozd zaputite u srijedu, moći ćete saznati i što se događalo tijekom drugih sto stranica Filipa Latinovicza jer se tada prikazuje predstava Bobočka, a svi će zainteresirani dobiti priliku uživati i u Baladama Petrice Kerempuha te predstavi Do viđenja na ne-bu, nastaloj prema motivima Razgovora s Krležom.

Posebna će atrakcija ovogodišnjeg izdanja Festivala biti, vjerujemo, dramatizacija Areteja, nastala prema ideji Gorana Matovića, pod dramaturškom palicom Tomislava Čadeža. Pod krinkom poznatih likova Krležina djela s totalitarizmom i njegovom represivnom praksom obračunat će se Đorđe Kukuljica, Mada Peršić, Vilim Matula, Juraj Aras, Asim Ugljen i Goran Guksić. Premijera će se na Gvozdu održati u ponedjeljak, a za sve koji ju propuste predstava će se izvoditi i u utorak.

Osim spomenutih izvedbi na daskama koje život znače, Festival će biti bogat i popratnim programima koji će se održavati na brojnim lokacijama diljem Zagreba. Tako će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici razgovarati o Krležinim rukopisima, dok će u Modernoj galeriji Josip Račić biti postavljena izložba Tonka Maroevića Krleža/Babić. Za one koji se žele malo i rekreirati organizira se ranojutarnja šetnja-akcija/reakcija Tvornica je naša – dan zatvorenih vrata, a ni ove godine neće izostati već tradicionalni Doručak kod Krleže. Na Festivalu će se predstaviti i najnovije publikacije krležologa te će se utemeljiti književna Nagrada Fric. Ovogodišnja je novost i dodjela nagrada najboljoj glumici i glumcu – Krležina štapa i Beline ogrlice.

Sve dodatne informacije sa cjelokupnim programom dostupne su na poveznici.

FOTO: FACEBOOK