LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Project Guthenberg”

Najveći književni klasici dostupni svima besplatno

Kada ti internet ponudi besplatne knjige, onda ih i pročitaš.

Kada ti internet ponudi besplatne knjige, onda ih i pročitaš.

Zločin i kazna, Ana Karenjina, Hamlet... Sigurno se neki klasik nalazi i na vašim policama. Ili više njih. Pa i kad se nađemo u knjižarama i antikvarijatima najčešće posegnemo upravo za nekim klasikom svjetske književnosti. No ovaj put sačuvajte novac ili njime kupite neko novo djelo i poduprite mlade pisce jer sve klasike možete pronaći online. Besplatno.

Jedna je takva stranica Project Gutenberg koja sadrži kolekciju više od pedeset tisuća javno dostupnih knjiga koje možete downloadati na svoj mobitel, Kindle ili ih možete izravno početi čitati preko svog pretraživača. Novčana naknada ili registracija nisu potrebni, ali kako biste digitizirali još neke knjige, uvijek možete napraviti malu donaciju. U članku vam donosimo nekoliko dostupnih primjeraka klasika svjetske književnosti, ali svakako se prepustite pretraživanju vaših omiljenih knjiga na poveznici.

1. Ponos i predrasude, Jane Austen

Što  reći o ovome bezvremenskome romanu gdje je u središtu radnje obitelj Bennet s petero kćeri, a glavni likovi Lizzie i ponosni Mr. Darcy. 

2. Grof Monte Cristo, Alexandre Dumas

Priča o osveti napisana prije malo više od 170 godina koja govori o čovjeku koji biva zatvoren radi zločina koji nije počinio te se odluči osvetiti svima tako što postane moćan bogataš koji će uništiti sve one koji su ga dali zatvorili.

3. Dracula, Bram Stoker

Skoro pa svaki vampirski roman nakon Brama Stokera je nastao na temelju njegova glavnoga lika – transilvanijskog grofa Dracule.

4. Alisa u zemlji čudesa, Lewis Carroll

Jedan od najpoznatijih klasika dječje knjižvnosti napisan 1865. godine prati priču o djevojčici Alisi koja pada u zečju rupu, u fantastičan svijet gdje se susreće s mnogobrojnim nelogičnostima.

5. Avanture Sherlocka Holmesa, Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes zasigurno je velikome broju ljudi najdraži iritantni detektiv, zajedno sa svojim asistentom dr. John Watsonom, a njihove avanture i rješavanje zločina također možete pronaći u bespućima interneta.

6. Frankenstein ili Moderni Prometej, Mary Shelley

Iako nam je lik čudovišta doktora Frankensteina najpoznatiji iz filma iz 1931. godine, svi koji su pročitali knjigu ili tek budu, znat će o čemu govori pravo čudovište.

7. Sabrana djela Williama Shakespeara, William Shakespeare

Ne morate pročitati baš sva njegova djela, ali besplatno izdanje Sabranih djela bilo bi šteta propustiti. U Sabranim djelima pronaći će se svašta – od klasičnih tragedija do zaboravljenih komedija.

8. Jane Eyre, Charlotte Brontë

Priča o osjećajima i iskustvima djevojke imena Jane Eyre koja prati njezino odrastanje i zaljubljivanje u gospodina Rochestera.

9. Portret Doriana Grayja, Oscar Wilde

Dorian Gray sve nas je naučio vrijednu lekciju – nikad ne vjeruj lijepim ljudima. Šalimo se, sama priča daleko je više od toga, stoga kreni čitati.

10.  Uliks, James Joyce

Jedan od romana koji je najpoznatiji po svojoj duljini i konfuziji, ali zašto slušati što drugi govore kada ga možete i sami pročitati. 

11. Male žene, Louisa May Alcott

Ovaj klasik američke književnosti priča o odrastanju četiriju sestara i njihovim sukobima s iskušenjima i tragedijama za vrijeme američkog građanskog rata.

12. Jadnici, Victor Hugo

Hugo je revolucionizirao ideju pisanja fikcije u svrhu društvenih promjena. Upravo su to njegovi Jadnici – priča o građanima Francuske okupljenim oko lika Jeana Valjeana koji je bio zatvoren na 19 godina zbog krađe kruha.

13. Velika očekivanja, Charles Dickens

Jedno od Dickensovih najboljih, ali i posljednjih djela, Velika očekivanja prate život dječaka rođenog u provinciji koji svoju karijeru gradi u gradu. 

14. 20 000 milja pod morem, Jules Verne

Fun fact: 20 000 milja odnosi se na udaljenost proputovanu pod morem, a ne na dubinu. Uvjerite se u navedeno tako što ćete pročitati jednu od najboljih znanstvenih fikcija ikad napisanih.

15. Preobražaj, Franz Kafka

Jedna od omiljenih lektira svima je zasigurno bio Kafkin Preobražaj koji donosi priču o egzistencijalnoj osamljenosti jednoga bića, strahove, nesigurnost, tjeskobu i potragu za samoostvarenjem.

FOTO: PIXABAY