LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju

Nagrađivana diplomska izložba fotografija Denisa Butorca postavlja se u Galeriji f8

– Tematizirajući otklon od društvenih očekivanja, autor se kroz fotografije i izložene predmete bavi svojim nepripadanjem uvriježenoj slici muškarca tako što izrazito ratnim, maskulinim prizorima suprotstavlja osobne, feminine elemente. – iz predgovora.

– Tematizirajući otklon od društvenih očekivanja, autor se kroz fotografije i izložene predmete bavi svojim nepripadanjem uvriježenoj slici muškarca tako što izrazito ratnim, maskulinim prizorima suprotstavlja osobne, feminine elemente. – iz predgovora.

U ADU Galeriji f8, na Trgu Republike Hrvatske 8, postavlja se diplomska izložba fotografija Denisa Butorca pod nazivom Poslanica. Otvorenje je zakazano za utorak, 5. studenog, u 19 sati.

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Koncept Poslanice osvojio je 2018. godine nagradu Marina Viculin koju dodjeljuje Fotografska udruga Organ Vida. Nagrada uključuje novčanu potporu za produkciju rada u iznosu od 25 000 kn, a dodjeljuje je međunarodni žiri renomiranih stručnjaka za fotografiju.

– Nastala od latinske riječi epistola ili epistula (poruka, pismo), poslanica se asocijativno i primarno povezuje s tekstom religioznog sadržaja. Ipak, u svojoj definiciji tumači se i kao javno, otvoreno pismo upućeno jednoj osobi. Medij fotografije, osim kao sredstvo umjetničkog izražavanja, u ovom radu koristim kako bih dokumentirao performativne procese kojima rekonstruiram proživljena iskustva, pritom stvarajući nova. Koristim fragmente iz vlastite prošlosti, obiteljski arhivski materijal, sjećanja i situacije koje su značajno utjecale na oblikovanje mog identiteta, a zbog kojih sam često bivao opterećen osjećajem nepripadnosti. Pomoću njih gradim vizualni narativ kojim se, poput nikada napisanog pisma, obraćam svom ocu. – rekao je Denis Butorac o svojemu radu. 

Foto: Denis Butorac

Iz predgovora katalogu izložbe Leopolda Rupnika:

– …Butorčeva diplomska izložba dokumentacija je i rekonstrukcija njegovog života u kojoj svaka izložena fotografija ili predmet iz njegovog djetinjstva reprezentiraju fragment sjećanja. Odrastajući u pretežito muškoj obitelji koja i dalje čuva ratne relikvije iz 1990-ih, Butorac iz obiteljskog arhiva preuzima ratne motive koji su ga pratili tijekom odrastanja i stavlja ih u kontekst osobnog razvitka kao samostalne osobe koja se ne može povezati s tim dijelom obiteljske povijesti. Kada umjetnik kao motiv u svojim radovima odabire ratna obilježja poput niza dobro očuvanih čahura metaka, nameće se pitanje predstavljaju li oni sponu s mačizmom s kojim se on suočava i pokušava nositi. Tematizirajući otklon od društvenih očekivanja, autor se kroz fotografije i izložene predmete bavi svojim nepripadanjem uvriježenoj slici muškarca tako što izrazito ratnim, maskulinim prizorima suprotstavlja osobne, feminine elemente.

Mentorice diplomskog rada su doc. art. Jelena Blagović i pred. dr. sc. Iva Prosoli.

Izložba ostaje otvorena do 23. studenog, radnim danom od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati. Razgovor s autorom i vodstvo po izložbi održat će se u subotu, 16. studenog, u 11 sati. 

FOTO: DENIS BUTORAC