LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javni natječaj

Nagrada od 100 000 kuna za najbolji neobjavljeni roman

Natječaj za najbolji neobjavljeni roman, kojime se želi potaknuti na pisanje i čitanje, otvoren je do 15. siječnja. V.B.Z. će na koncu roman objaviti, a autoru dodijeliti novčanu nagradu od 100 000 kuna.

Natječaj za najbolji neobjavljeni roman, kojime se želi potaknuti na pisanje i čitanje, otvoren je do 15. siječnja. V.B.Z. će na koncu roman objaviti, a autoru dodijeliti novčanu nagradu od 100 000 kuna.

Izdavačka kuća V.B.Z. objavila je javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine Već četrnaestu godinu nagrađuje autora koji svoj roman nije ranije objavio niti prijavio na neki drugi natječaj.

Natječaj je javan i mogu se prijaviti svi neobjavljeni romani napisani na hrvatskome jeziku uključujući sva njegova narječja, kao i na drugim štokavskim jezicima. Na rukopisu romana potrebno je napisati šifru te priložiti zapečaćenu omotnicu u kojoj se nalaze šifra, ime i prezime autora, telefon, adresa, e-mail, OIB i IBAN.

Autoru najboljeg romana bit će dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 100.000,00 kuna, kao i izdavanje romana od strane V.B.Z.-a. Rok za slanje rukopisa je 15. siječnja 2018. godine, a rezultati će biti objavljeni do 1. travnja 2018. godine

– Nagrada ide dalje, upravo je raspisana po četrnaesti put. Natječaj je otvoren do 15. siječnja, a rukopisi se kao i dosad šalju pod šifrom. Pozvani su pisci iz cijele regije, dosad smo uvijek dobivali od 100 do 130 rukopisa i vjerujem da će tako biti i ove godine  –  rekao je Drago Glamuzina, glavni urednik V.B.Z.-a i član žirija.

Prošlogodišnji najbolji roman Specijalna potreba Lade Vukić svoje mjesto našao je i na kazališnim daskama zadarskog HNK-a, a pobjednik 2014. godine, Ivica Prtenjača, sa svojim romanom Brdo ušao je u uži izbor poznate internacionalne nagrade. Na engleski je njegovo djelo preveo Tomislav Kuzmanović, te će se pod nazivom The Hill boriti za nagradu na International Dublin Literary Award 2018.

U V.B.Z.-u ističu da navedeni uspjesi pokazuju da je cilj nagrade ostvaren, a uz uspjeh romana i autora ovom nagradom želi se potaknuti na pisanje i čitanje.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su Josip Mlakić („Živi i mrtvi“), Marinko Koščec („Wonderland“) i Jelena Marković („Escajg za teletinu“), Davor Špišić („Koljivo“), Nura Bazdulj Hubijar („Kad je bio juli“), Hrvoje Šalković („Pravi se da ovo nisi vidio“), Svjetlana Gjoni („Nula nemo“), Predrag Crnković („Beograd za pokojnike“),  Dragan Pavelić („Proljeće u Karolinentalu“), Aleksandar Novaković („Vođa“), Ankica Tomić („Naročito ljeti“), Ivica Prtenjača („Brdo“), Marina Vujčić („Susjed“), Lada Vukić („Specijalna potreba“) te Ivica Ivanišević („Knjiga žalbe“).

FOTO: FLICKR