LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališni festival

Na završnici Gavella Faira otkrijte koja je predstava zarobila duh publike

Željno iščekivana završnica Gavella Faira održat će se 17. lipnja. U odabiru najbolje predstave sudjeluje studentica Karolina Zelenika. Otkrivamo čime je zavrijedila ukazanu čast.

Željno iščekivana završnica Gavella Faira održat će se 17. lipnja. U odabiru najbolje predstave sudjeluje studentica Karolina Zelenika. Otkrivamo čime je zavrijedila ukazanu čast.

Gavella Fair bliži se svom vrhuncu. Podsjetimo, riječ je o festivalu svih predstava koje su trenutno na repertoaru ovoga zagrebačkoga kazališta. Tradicionalno se na završnoj večeri dodjeljuju nagrade za najboljeg glumca i glumicu u predstavama koje su se te godine premijerno izvele, a čast je donošenja odluke zavrijedila najvjernija publika.

Novost u sezoni 2015/2016. uvođenje je novog žirija sastavljenog od kreativnih i motiviranih čitatelja portala Studentski.hr. Naime, sedmero odabranih vijećat će o scenskom dojmu pogledanih izvedbi. Portal će, uz njihovu pomoć, dodjeliti nagradu najboljoj predstavi.

Dosad je prosudbeno povjerenstvo kritičkim okom promatralo izvedbe predstava Filumena Marturano, Umišljeni bolesnik, U registraturi i Kao na nebu. Je li ga već osvojila hipohondrija među umjetnicima, koliko su pitanja u njemu probudile suze bivše prostitutke? Kakav je dojam ostavila uprizorena bogataška dekadencija Kovačićeva djela? Je li ga zarobila toplina glazbe koja liječi? Hoće li izvedba moderne bajke Malena, koja tek slijedi, zasjeniti prethodne – saznat ćemo na svečanoj završnici 17. lipnja.

Koja ju je predstava inspirirala i oduševila, pitat će se, između ostalih, studenticu Karolinu Zeleniku. Ona je svoje mjesto u prosudbenom povjerenstvu zaslužila posebnim žarom koji pokazuje spram kazališne umjetnosti i iznimno uspješnim odgovorom na postavljene zadatke ključne pri selekciji. Kako je izgledao prvi dio njezine prijave, donosimo u nastavku.

 

Akcijsko dramsko pismo

STUDENTICA: Karolina Zelenika

TOINETTE, sluškinja: Anja Šovagović Despot

ARGAN, umišljeni bolesnik: Enes Vejzović

IVICA KIČMANOVIĆ: Igor Kovač

MALENA: Anja Đurinović

DANIEL DARÉUS: Ozren Grabarić

„ZBOR“: Ivana Roščić, Filip Križan, Sven Medvešek, Barbara Nola, Sven Šestak

 

Na pozornici je mrak. Svjetla su ugašena. Čuju se samo koraci koji se približavaju sredini pozornice. Jakim zvukom uključe se odjednom dva reflektora kružeći i obasjavajući na momente osobu na sredini.

STUDENTICA (žustro, mašući rukama): Heeej, ovdje sam! Halooo!

Svjetla se zaustave na sredini.

STUDENTICA: Aham, dakle tako to izgleda! Pa... i nije lako. Od svjetla jedva da mogu otvoriti oči, ispred mene je masa nepoznatih ljudi, još toliko očiju, a ja sam ovdje sama.

TOINETTE (ulazeći žustro s desne strane, svjetla se postepeno pojačavaju, a reflektori gase): Nego što! Misliš ti da je samo tako biti glumac.. Eee mlada damo, hajde briši odatle, sada ću ti ja pokazati što znači biti dobra glumica.

STUDENTICA (sve brže): Čekajte, pa ja još ne znam hoću li biti primljena u žiri! Tek je raspisan natječaj, moram proučiti pravila javnog poziva, smisliti kreativnu ideju, napisati motivacijsko pismo, pripremiti podatke, izbrojati kartice, paziti na rok...

Zbor s obje strane pozornice ulazi uz gromoglasan smijeh, šetajući i formirajući dva reda.

ZBOR (dovikujući):

  • Ha, ha, ha, kaže da nije spremna, a od prvog dana mozga o motivacijskom!
  • Da ne kažem da članak Studentskog zna napamet!
  • I davi prijatelje o tom natječaju koji pooojma nemaju o čemu se radi, a kamo da bi joj mogli pomoći. Ha, ha, ha, ti koji su zadnji put u Gavelli bili za zalaganje iz hrvatskog u srednjoj!
  • E, a najbolja mi je za kartice teksta! Ta će pet puta provjeravati i računati samo da ne fula koje znakovno mjesto.

STUDENTICA (uvrijeđeno): Sa snovima se nikad nije za zezati! Valja uvijek biti na oprezu.

TOINETTE (nestrpljivo): Ma požurite, gospodo! Recite već jednom što imate za reć', da se i mi stignemo gospodični predstaviti. Sezona se za-huk-ta-va, hi, hi, hi! Već vidim novinske naslove (zadivljeno, zaneseno): „Anja Šovagović Despot drugi put zaredom osvojila publiku!“

ARGAN (ulazi vukući se na stolcu s kotačićima): A mene si zaboravila?! Jaaa, jaaa sam bio s tobom također izabran. I ove godine jednake su mi šanse.

TOINETTE: Mah, daj. Ti si svoje završio, s Moliereom si postao liječnik, doktor. Odahni čovječe, vidiš li ti ikoga osim sebe. Toliko mladih je spremno....

IVICA KIČMANOVIĆ (ulazi sudarajući se sramežljivo): Kao na primjer ja!

MALENA (ulazi ljubazno uz smiješak): A ja?

TOINETTE (uzrujana): Spremno pokvariti moju večer!!!

STUDENTICA: Molim vas, ljudi! Svi ćete imati još jednu priliku pokazati sav svoj talent. Ali ja sada stvarno moram nešto smisliti jer mi je rok – danas!

ZBOR: Kolege, kolege, hajde polako. Da vam prvo nešto kažemo o ovoj mladoj nadi. Ako itko od vas – ili nas – bude pozitivno ocijenjen od te...

MALENA (šapućući): Ja sam najperspektivniji pomladak ansambla. Naslovna uloga najbolje predstave sezone je moja!

TOINETTE: Draga, nisam ja još ni blizu kraju. Samo me gledaj kao Filumenu Marturano. Zasjenit ću i samu Sophiu Loren.

ZBOR (ujednačeno): Ššš! ...od te razborite i stroge ruke, bit će sretan! Karolina Zelenika naša je vjerna gledateljica. Iz sezone u sezonu prati naše uloge i ništa joj ne promiče. Svi smo za nju jednaki, bez obzira na... pojedine političke aspiracije.

TOINETTE (ljutito): Hm, hm!

ZBOR: Kulturnu scenu poznaje vrlo dobro prateći festivale, promocije, nastupe, izložbe, pa i kadroviranja i zakonske izmjene. Kritičkog razmišljanja i publicističkog pisanja joj ne nedostaje jer već iza sebe ima pozamašne književne kritike. Ima oko i za vizualnu umjetnost hvatajući se fotoaparata i montaže videa. Bolje o svemu tome vidjet ćemo u jednom kratkom isječku. Kliknuti molim na poveznicu. Režija, pustite nam prilog. 

Svi se okrenu prema projekciji na platnu.

DANIEL DARÉUS (ulazeći samouvjereno nakon završetka): Zgodno! A je li ikome od vas ovdje pao na pamet moj veliki povratak protagonista u premijeri... koja jeee... za nekoliko dana?

IVICA KIČMANOVIĆ: E dragane moj! Možeš ti taj švedski kino-hit zavezati mačku o rep jer upravo će mene još dugo pamtiti. Reci ti meni je li tebi palo na pamet da se ja, Ivica Kičmanović, pojavljujem prvi put na kazališnim daskama 120 godina nakon što me završio Kovačić!

STUDENTICA (nestrpljivo, gurajući sve oko sebe): Aaa, sad je dosta! Odmah sad trebam početi raditi! (uzbuđeno) Kad sam vas napokon prestala slušati, sjetila sam se nečega što sigurno nitko od prijavitelja neće imati!

ARGAN (kotrljajući kolica i tražeći po džepu): Evo arak papira, tinta i pero, draga!

STUDENTICA: Pero?!

ARGAN: Rekli ste pismo, motivacijsko pismo, zar ne?

MALENA (dolazeći iza pozornice): I, i, stolić za čvrstu podlogu.

IVICA KIČMANOVIĆ (u pratnji Malene i spuštajući Studenticu): Stiže i stolac! Samo sjedite, naslonite se, tako, tako. Malo ćemo protrljati ramena.

TOINETTE (na koljenima): I razgibati ruku!

DANIEL DARÉUS: Za dehidraciju tu je i čaša vode. Molim režiju i svjetlo! Još pojačajte, usmjeriti malo lijevo, e sad je dobro!

ZBOR: Ostajte nam dobro, do viđenja i sretno!

Svi se žurno raspršiše napuštajući pozornicu. Studentica se nakratko zamisli i počne pisati.

STUDENTICA (u početku glasno, a pri kraju sve tiše i tiše): Dragi Studentski.hr, odmah na početku želim vas zamoliti za razumijevanje nepoštivanja zadanih propozicija, no nećete mi vjerovati što mi se dogodilo! Ovo što ću vam napisati toliko će vam biti zanimljivo i zabavno da...

Svjetlo se postepeno gasi, zastor se spušta.

K R A J

FOTO: FACEBOOK/GAVELLA