LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Tajanom Belinom

"Na hrvatskoj sceni događa se zaokret i ima mjesta za svakoga tko je autentičan"

Moram priznati da ne slušam puno hrvatske glazbe. No, sviđa mi se ovaj novi zalet na domaćoj sceni s izvođačima poput Vatre, Pavela, Detoura… To je glazba koju mogu slušati dok vozim. Ženske ću glazbene uzore ipak najprije potražiti u gospel ili soul glazbi, na primjer Arethu Franklin.

Moram priznati da ne slušam puno hrvatske glazbe. No, sviđa mi se ovaj novi zalet na domaćoj sceni s izvođačima poput Vatre, Pavela, Detoura… To je glazba koju mogu slušati dok vozim. Ženske ću glazbene uzore ipak najprije potražiti u gospel ili soul glazbi, na primjer Arethu Franklin.

Jedna od natjecateljica popularnog natjecateljskog pjevačkog showa "The Voice", koji je svoju popularnost stekao i u Hrvatskoj, je Tajana Belina, 36-ogodišnja Zagrepčanka koja radi kao kreativna marketinška menadžerica. Žena anđeoskog glasa podijelila je s nama svoj dnevni raspored, kako uspijeva uskladiti osobne i poslovne obeveze s probama i emisijama, razmišljanja o prošlogodišnjoj pobjedinici, ali i o onome što je većinu Hrvatske jako iznenadilo - kako to da je za mentora odabrala Ivana i njegov tim?! Evo što nam je simpatična Tajana otkrila. 

1. Kako si se odlučila prijaviti na „The Voice“? Jesi li prošle godine razmišljala o prijavi?

Pratim „The Voice" otkad se počeo emitirati u SAD-u. Oduševio me format, koncept blind audicija, pozitivan pristup prema talentima i kvaliteta showa. Otkako sam pogledala prvu sezonu, zamišljala sam sebe na „The Voice" pozornici. Kad je konačno stigao i u Hrvatsku prošle godine, naravno da sam se prijavila. Nažalost, razboljela sam se i potpuno promukla neposredno prije prve predaudicije te nisam prošla u drugi krug.

2. Kako je moguće uskladiti obveze na poslu, pjevanje i u zboru i sada u „The Voiceu“, jesi li što zapustila?

Moj dnevni raspored je i inače popunjen, pa je zbog dodatnog angažmana za „The Voice" nešto moralo popustiti. Na poslu uzimam po potrebi slobodne dane, no imam potporu vrlo uhodanog tima tako da je sav posao i dalje odrađen kvalitetno i na vrijeme. Isto tako, zbog obaveza prema showu nisam u mogućnosti sudjelovati Izvorskim nastupima ovih dana, kao na Uskrs festu na kojem su sudjelovali prošle nedjelje. Druženje s Izvorašima ću nadoknađivati nakon „The Voicea".

3. Kakva je obiteljska atmosfera u kući, s obzirom na to da ste svi glazbeno talentirani i da si krenula pjevati i prije nego si se rodila, kako si to smiješno opisala u predstavljanju za „The Voice“?

Sretna sam što imam veliku podršku obitelji kroz cijelo ovo iskustvo. Roditelji su vrlo ponosni na mene, sestra i šogor su mi bili u pratnji na prvoj live emisiji. Braća sviraju vikendima pa ne mogu fizički biti sa mnom, ali su zato preko pametnih telefona streamali emisiju uživo te glasali sa svirke.

4. Čitaš li komentare o sebi na društvenim mrežama?

Ljudi se puno bezbrižnije izražavaju sigurni iza svojih monitora i zaslona telefona. Zahvalna sam svima koji su uzeli vremena da napišu pozitivne dojmove, ali za mene je čitanje komentara na društvenim mrežama nepotrebno. Volim čuti i kritike, ali one konstruktivne, a one najčešće dolaze od onih koji su mi najbliži.
 

5. Postoji li neka stvar koju u životu jako želiš probati, a dosad nisi?

Voljela bih putovati, i to po cijelom svijetu. Pogotovo me zanimaju plemena koja nisu u potpunosti integrirala moderne tehnologije i još uvijek žive primitivnije. Smatram da su oni uspjeli zadržati neke vrijednosti i prakse koje smo mi u modernom društvu zaboravili, a na vlastitu štetu. Isto tako bih voljela vidjeti svjetske metropole. Upoznati svijet, to je ono što bih voljela jednog dana učiniti.
 

6. Misliš li da su neki mlađi kandidati u prednosti samo zato što su mlađi?

S jedne strane im je to možda prednost jer se mlađa publika lakše poveže s njima. S druge strane, mi stariji izvođači imamo prednost iskustva, ne samo pjevačkog nego i životnog. Važno je znati iskoristiti svoje prednosti.
 

7. Imaš li neki hrvatski ženski vokal koji ti je uzor?

Moram priznati da ne slušam puno hrvatske glazbe. No, sviđa mi se ovaj novi zalet na domaćoj sceni s izvođačima poput Vatre, Pavela, Detoura… To je glazba koju mogu slušati dok vozim. Ženske ću glazbene uzore ipak najprije potražiti u gospel ili soul glazbi, na primjer Arethu Franklin.
 

8. Budući da je vjerojatno 90% Hrvatske mislilo da ćeš za mentora odabrati Jacquesa, a ako ne njega, sigurno ne Ivana, kako to da si se odlučila upravo za njega? Nemate nikakvu poveznicu što se tiče žanra koji pjevate.

Slušam gotovo sve vrste glazbe. Ne obazirem se na žanr, već mi je važna sama pjesma. To je nešto što pokušavam pokazati i kroz show time što se ne držim jednog žanra. Prošla sam do sada kroz gospel, moderni pop, mjuzikl i sada u prvoj live emisiji hrvatsku glazbu 80-ih, a i za drugi live pripremam nešto drugačije. Uz to što slušam gotovo sve, pogotovo mi je drag rock i alternativni rock, što je jedan od razloga zašto sam odabrala Ivanov tim. Uz to, on mi je do sad dopuštao da budem vjerna sebi kroz izbor pjesama, a pjesme koje s mentorskim timom predlaže za mene nisu one koje su već sto puta otpjevane u drugim zemljama gdje se „The Voice" emitira ili emisijama sličnog formata. Meni je izbor tima veoma prirodan i zadovoljna sam njime.

9. Što misliš o prošlogodišnjoj pobjednici Nini Kraljić i njenoj pjesmi „Lighthouse“?

Prošle godine sam s Izvorom sudjelovala na božićnom koncertu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, i to treću godinu zaredom. Taj put je jedna od solistica bila i Nina Kraljić te sam imala prilike čuti je uživo. Stvarno je iznimna pjevačica. „Lighthouse“ mi se jako sviđa, zvuči svjetski, i želim joj puno sreće. Žalosti me kad čujem kroz što prolazi, no ako ovo iskustvo uzme kao izazov koji donosi životnu lekciju, izaći će iz njega snažnija i spremnija za nove prilike koje će joj se otvoriti.
 

10. Bi li htjela predstavljati Hrvatsku na Eurosongu?

Predstavljati Hrvatsku na Eurosongu bila bi velika čast. Ako mi se ta prilika i pruži, ipak ću u tom trenu dobro razmisliti i procijeniti situaciju prije donošenja odluke. Ne volim u sadašnjosti tvrditi što bih radila ili ne bih radila u budućnosti, jer ne mogu znati kakve će u budućnosti biti okolnosti.

11. Što misliš, koliko se vlastitim izborom pjesama može uspjeti na hrvatskoj pjevačkoj sceni? Poželiš li nekada otići negdje van gdje se cijene takvi glasovi, budući da je u Hrvatskoj sve podosta komercijalizirano?

Osjećam da se na hrvatskoj sceni događa zaokret i da ima mjesta za svakoga tko je autentičan u onom što radi. Ako želimo da naša publika sluša kvalitetnu glazbu, moramo im je ponuditi.
 

12. S obzirom na to da se rijetko čuje za prošlogodišnje natjecatelje (izuzev Nine Kraljić), što misliš u kojem će ti smjeru život ići nakon „The Voicea“?

O tome još ne razmišljam, jer ne mogu znati što će se desiti nakon završetka „The Voicea". Vjerujem da će ovo iskustvo biti pozitivno za mene, zapravo već sad je. A kamo će me odvesti, to ćemo vidjeti.

FOTO: HRT/DARIO NJAVRO