LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online izložba

Muzej likovnih umjetnosti na webu prikazuje izložbu poznatih autoportreta u novom svjetlu

Muzej likovnih umjetnosti donosi online izložbu u čijem je sklopu prikazano ukupno 48 autoportreta 36 autora, a organizira i online radionice za zainteresirane.

Muzej likovnih umjetnosti donosi online izložbu u čijem je sklopu prikazano ukupno 48 autoportreta 36 autora, a organizira i online radionice za zainteresirane.

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku 10. travnja 2020. započeo je s online prikazivanjem izložbe Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti. Dostupna je na njegovoj službenoj web-stranici, a na Facebook stranici svaki će se tjedan prezentirati po dva autoportreta s pripadajućom fotografijom djela te s potpunom kataloškom jedinicom.

Riječ je o izložbi koja problematizira temu autoportreta u fundusu Muzeja, revalorizira i prezentira u novom svjetlu poznate nam autoportrete. Autor izložbe mr. sc. Daniel Zec, viši kustos, ističe da se njome daje doprinos kompletnoj obradi jednog aspekta muzejskoga fundusa koji je ujedno i kvalitetna priprema za budući stalni postav Muzeja likovnih umjetnosti.

Značaj izložbe također leži u činjenici da većinu djela potpisuju umjetnici koji pripadaju osječkome likovnom krugu ili su rođenjem Osječani (raspon djelovanja od sredine XIX. stoljeća pa sve do danas), što je pak rezultat planiranog formiranja i nadopunjavanja zbirki Muzeja.

Kroz izložbu je prikazano ukupno 48 autoportreta 36 autora, što je odraz brojčanoga stanja u fundusu Muzeja, raspoređenih u četiri zbirke: slikarstva, kiparstva, plaketa i medalja te crteža i grafika. Posjetitelji imaju priliku vidjeti najstariji autoportret u fundusu Muzeja (1837 – 1839) koji pripada Franji Pfalzu, potom autoportrete afirmiranih hrvatskih umjetnika poput Ive Kerdića, Branka Ružića, Slavka Kopača, Vladimira Filakovca i Julija Knifera, ali i autoportrete osoba koji su više poznati kao likovni kritičari i povjesničari umjetnosti nego kao umjetnici, poput Guida Jenyja i Ota Švajcera. Valja istaknuti da je autor izložbe stručno obradio i autoportrete slikarica poput Elze Rechnitz, Ljerke Filakovac, Helle Reymann, Helene Janečić i Lane Ključarić, što govori o kontinuiranoj prisutnosti žena na osječkoj slikarskoj sceni još od dvadesetih godina XX. stoljeća.

Uz dominantne umjetnike iz osječkoga likovnog kruga, potom uz druge značajne hrvatske umjetnike, izložba predstavlja i umjetnike iz Mađarske te Srbije (István Altorjai, Elemér Soltra, Jovan Bijelić i Miodrag Stanković).

Kao nadopunjavajući sadržaj izložbi muzejska pedagoginja Kristina Delalić Vetengl osmislila je online radionice na kojima će posjetitelji imati priliku u različitim tehnikama izraditi autoportrete koji će se svaki tjedan prikazivati u online galeriji. Prvi poziv inspiriran je autoportretom Brune Bušića (1950) na kojemu je prikazan sa žutom maramom. Posjetitelji mogu do 1. svibnja 2020. poslati svoju fotografiju s najdražom maramom, i to ili u inbox muzejskog Facebook profila ili na e-mail kdvetengl@gmail.com.

FOTO: AUTOPORTRET: IVAN HEIL / MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI