LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Autorske večeri Filmske RUNDE

Mladi nagrađivani autori predstavljaju svoje filmove; ulaz je besplatan

Nagrađivani filmski autori u sklopu autorskih večeri Sunčica Ana Veldić i Tomislav Šoban predstavit će svoje filmove. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Nagrađivani filmski autori u sklopu autorskih večeri Sunčica Ana Veldić i Tomislav Šoban predstavit će svoje filmove. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Autorske večeri Filmske RUNDE održat će se u Kulturnom centru Osijek (plato Eurodoma) ovog petka, 11. rujna, i subote, 12. rujna 2020, s početkom u 20:00. Nagrađivani filmski autori Sunčica Ana Veldić i Tomislav Šoban predstavit će svoje filmove, a nakon projekcija uslijedit će runda razgovora s njima samima. 

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj – Sunčice Ane Veldić, koja svojim kratkim, uglavnom dokumentarnim filmovima, na originalan, a često i ekscentričan način, zabilježava ljude i motive kojima je privatno okružena, pritom provocirajući i vlastiti filmski pristup rada na njima. Filmovi koji se prikazuju jesu: Tenant, Beauty shots, Festivalski turizam, Precijenjena dramaturgija i Catstream. Autorici su u fokusu teme koje preokupiraju njezinu profesionalnu svakodnevicu. Naime, prije magistarskog studija režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti završila je i studij veterine.

U drugoj ovogodišnjoj Autorskoj večeri Filmske RUNDE predstavit će se nagrađivani scenarist i redatelj Tomislav Šoban koji će gostujući sa svojim filmovima najaviti i fokus 5. Filmske Runde, profesiju glumu. Kreativna suradnja redatelja i glumca temelj je svakom dobrom igranom filmu, a ovaj nas autor svojom suradnjom s glumcima odvodi u specifične svjetove i atmosfere, pomičući našu percepciju i doživljaj onoga ispred kamere. Filmovi koji se prikazuju jesu: Kako je Iva otišla 16. rujna 2016., Otac, Dvorac i Krhko. Autor je diplomirao grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Od 2009. godine aktivni je član Kinokluba Zagreb gdje snima svoje prve filmove, a od 2018. i njegov predsjednik. Autor je mnogih kratkih nagrađivanih filmova u raznim rodovima. Jedan je od najplodnijih autora mlađe generacije koji neumorno istražuje nove pristupe. Igrajući se načinom i tehnikom pripovijedanja razbija nametnuta ograničenja i ruši granice između filmskih rodova.

Autorska RUNDA dio je godišnjeg programa Filmske RUNDE, u kojoj se publici predstavljaju mladi filmski autori svojim radovima i razgovorom nakon projekcija. Organizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek te uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade Kultura nova i Grada Osijeka.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

FOTO: PIXABAY