LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Arheološki muzej u Zagrebu

Mistični grob s najstarijim datumima u prapovijesti na Danima Vučedola u Zagrebu

Radionice, predavanja, projekcije filmova i degustacija vina samo su dio bogatog programa predstavljanja vučedolske kulture u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ulaz je na događaj besplatan.

Radionice, predavanja, projekcije filmova i degustacija vina samo su dio bogatog programa predstavljanja vučedolske kulture u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ulaz je na događaj besplatan.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u utorak, 7. veljače, održat će se predstavljanje Muzeja vučedolske kulture. Time započinje obilježavanje dana značajnih u vučedolsko vrijeme, zapisanih na terini iz kolektivnog groba i najava početka vučedolske nove godine, koji se obilježava 21. ožujka. Predstavljanje Muzeja održava se na dan kada je Mars 2889. pr. Kr. ušao u Plejade (dva tjedna iza toga kroz Plejade prolazi Venera – to je uvod u obilježavanje dana 9. ožujka – kada su Mars i Venera bili u konjunkciji) i kada je za taj dan 2017. planirana premijera dokumentarnog filma o tom događaju u Muzeju vučedolske kulture.

Program

11:00 – Pogled u vučedolsko nebo – radionica za djecu – Mirna Crnković, kustosica Muzeja vučedolske kulture, upoznaje učenike sa šest zviježđa koje su Vučedolci poznavali i na osnovi kojih su ustanovili najraniji indoeuropski kalendar.
 
12:00 – Muzeji prijatelji – na osnovi dugogodišnje suradnje arheologa i istraživača lokaliteta Vučedol i vučedolske kulture, novoosnovani Muzej vučedolske kulture naglašava svoju suradnju i povezanost s Arheološkim muzejom u Zagrebu – potpisivanje povelje prijateljstva.
 
12:15 – Muzej vučedolske kulture – nastajanje i rad Muzeja od otvorenja, 30. lipnja 2015. g. – Mirela Hutinec – predavanje uz prezentaciju.
 
13:00 – Vučedolsko piktografsko pismo – Najstariji dan u svjetskoj prapovijesti – dr. sc. Aleksandar Durman – predavanje uz prezentaciju. Predavanje će prezentirati kolektivni grob s osam pokojnika, u kojemu se otkrivaju najstariji datumi u prapovijesti, a i sam je grob poruka koja je zbog iznimnog događaja na nebu zahtijevala ljudsku žrtvu i kroz šamanistički obredni ritual prenesena u onostrano.
 
15:00 – Vodstvo kroz postav Zbirke Vučedol u stalnom postavu AMZ-a; dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica, prof. dr. sc. Aleksandar Durman, Mirela Hutinec, viši kustos
 
15:30 – Druženje uz degustaciju vina Golubica s VUPIK-ovih vučedolskih vinograda

Uz najpoznatiji arheološki predmet vučedolske kulture, vučedolsku golubicu/jarebicu, bit će izložena terina iz kolektivnog groba, na kojoj su piktografskim pismom zabilježeni datumi – ulazak Marsa u Plejade (7. veljače), ulazak Venere u Plejade (22. veljače), planeta koje su zatim ušle u konjunkciju (9. ožujka) kada je kroz njih prošao komet Enke. Na taj način Muzej vučedolske kulture vezuje se uz aktualnu izložbu Post Scriptum (koja je otvorena do 15. ožujka), otkriva se vučedolsko piktografsko pismo i povezuju se dva muzeja i baština koju čuvaju, a dva se predmeta ponovno nakon 1988. godine, kada je u Klovićevim dvorima u Zagrebu otvorena prva velika izložba Vučedol – treće tisućljeće p.n.e., zajedno izlažu u istom prostoru.

Današnji događaj prate sadržaji koji se kontinuirano odvijaju u predavaonici i predvorju na 1. katu AMZ-a. Između aktivnosti prikazivat će se promotivni filmovi o lokalitetu Vučedol, Muzeju i vučedolskoj kulturi autora Darka Puharića – Pogled u prošlost = pogled u budućnost. Uz projekcije promotivnih filmova, trailerom će se najaviti dokumentarni film Prehistoric Night – Venus and Mars u režiji Darka Puharića. Imate priliku i zaviriti u Muzej vučedolske kulture te pomoću VR naočala ući u prostore Muzeja i lokaliteta Vučedol. Uz navedene sadržaje pripremljena je i prezentacija vučedolskih suvenira. Ulaz je na cjelokupan događaj besplatan. Više informacija potražite na poveznici.

FOTO: FACEBOOK/AMZ