LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Narodni muzej Zadar

Martenice - bugarski simbol u Europi

Martenice simboliziraju zdravlje i sreću te su zaštitnik protiv zlih duhova.

Martenice simboliziraju zdravlje i sreću te su zaštitnik protiv zlih duhova.

Grad Veliko Trnovo (Bugarska), u sklopu kandidature regije Veliko Trnovo za naslov Europske prijestolnice kulture 2019. godine, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar od 14. do 31. ožujka 2014. godine, predstavlja bugarske „martenice” u dvorištu gradske straže. 

Martenica (martenitsa) je rukotvorina izrađena od crvenih i bijelih vunenih niti te sadrži poruke dobrih i pozitivnih osjećaja i očekivanja. Ističe se u mjesecu ožujku, nosi se kao narukvica oko ruke, ali i vješa na grane stabala kao vjesnik proljeća i simbol plodnosti. Bijela boja pritom simbolizira čistoću, nevinost, sreću i ljepotu, a crvena boja vitalnost, zdravlje, ljubav i pobjedu.
Priča o martenitsama seže u drevna vremena, u doba velikih migracija naroda, kada su se narodi Europe i Azije borili kako bi zaštitili svoju slobodu i nezavisnost. U to doba, legenda kaže, jedan je bugarski vladar (kan) imao sestru koju je veoma volio. Nakon jedne od bitki želio joj je poslati znak kako bi znala da je živ i da je dobro. Privezao je golubu oko noge bijeli konac poprskan kapima svoje krvi (iz rane zadobivene na bojnom polju) i poslao ga sestri. Kad je primila ovaj znak od brata, sestra ga je privezala oko svoje ruke. Tako se ovaj simbol prenio na brojne naraštaje Bugara koji ga tijekom mjeseca ožujka nose i oživljavaju ovu legendu uz koju su se martenitsama s vremenom pridodale i brojne druge lijepe poruke.

Martenice se mogu povezati i s bugarskim blagdanom Babe Marte. Baba Marta je figura iz legende koja donosi kraj hladnoj zimi i početak proljeća. Blagdan se slavi 1. ožujka razmjenom i nošenjem „martenitsa”. Ovaj folklor prisutan je i u južnoj i istočnoj Srbiji.
Martenice simboliziraju zdravlje i sreću te su zaštitnik protiv zlih duhova, a pod utjecajem kršćanske mitologije predstavljaju čistoću i nevinost. Ako želite saznati više o ovom bugarskom i balkanskom ritualnom simbolu, posjetite etnografski odjel Narodnog muzeja u Zadru (gradska straža na Narodnom trgu) do kraja mjeseca. 

FOTO: WIKIMEDIA