LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Gavelli

Malo tko neće ostati zadivljen scenskom imaginacijom sveeuropskih „Nevidljivih“

U kazalištu Gavella u četvrtak, 11. svibnja, premijerno se izvodi predstava „Nevidljivi“ Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca.

U kazalištu Gavella u četvrtak, 11. svibnja, premijerno se izvodi predstava „Nevidljivi“ Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca.

Nevidljivi Tene Štivičić dosad su neizvođeni u hrvatskom kazalištu, a razlog tome možda treba potražiti u činjenici da je riječ o drami izvorno napisanoj na engleskom jeziku (Invisible, 2011.) koja se, tada kada je nastala, svojom tematikom i poljem interesa direktno obraćala ponajprije britanskoj kazališnoj publici. Stvari su se u međuvremenu promijenile, a ono o čemu drama govori postalo je sveeuropskom temom.

Ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji, zapisao je Igor Mandić na poleđini knjige triju drama Tene Štivičić, uočavajući postupak kojim njeni protagonisti, izgnani, odbjegli, odbačeni ljudi s Istoka, koji u Velikoj Britaniji vide obećanu zemlju, postaju tek zbunjeni epizodisti globalnih političko-ekonomskih zbivanja, ali i vlastitih života. Već popis likova jasno naznačuje kako stoje stvari: postoji Tvrđava Europa, kamo pripadaju dobrostojeće, situirane osobe iz više građanske klase zemalja Zapada te postoje Drugi, koji na isti taj Zapad stižu iz svojih domovina izmučenih ratom i besperspektivnošću.

U četvrtak, 11. svibnja, drama će se premijerno izvesti u kazalištu Gavella. Predstavu režira Matjaž Pograjc, istaknuti slovenski redatelj (1967.), dobitnik  nagrada poput Grand Prix Bagnoleta, Pariza; Nagrade za posebna dostignuća na Borštnikovom srečanju; Prešernove nagrade za režiju; Nagrade za najboljeg koreografa-redatelja New York Timesa, Nagrade Villanueva na Kubi; Nagrade Marul za režiju predstave Fragile! na Marulićevim danima; Grand prixa Borštnikovog srečanja za Fragile! i drugih. Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Tomaž Štrucl, kostime Marita Ćopo, koreograf je Branko Potočan, autor je glazbe Marko Brdnik, oblikovatelj videa Luka Dekleva, a svjetla Zdravko Stolnik.

Igraju: Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Sven Medvešek, Bojana Gregorić Vejzović, Enes Vejzović, Ana Kvrgić, Živko Anočić, Martina Čvek, Franjo Dijak, Anja Đurinović, Ivana Bolanča , Nikola Baće, Darko Milas, Filip Križan i Dijana Vidušin.

FOTO: FACEBOOK/GAVELLA