LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju

M.O.R.T.: „Zovite nas u svako selo, dolazimo!”

Vjerujemo da je dobar dio naše publike čuo (i sluša) za M.O.R.T., a evo prilike da ih malo bolje upoznate!

Vjerujemo da je dobar dio naše publike čuo (i sluša) za M.O.R.T., a evo prilike da ih malo bolje upoznate!

Njima se skače, njima se smije, totalno su veselje i pozitiva na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Oni su sinjski bend M.O.R.T., a uoči njihova nastupa u Vintage Industrial Baru, donosimo vam intevju s dečkima iz benda.

Vjerujemo da je dobar dio naše publike čuo (i sluša) za M.O.R.T., ali ukratko nam se predstavite: tko su članovi benda, kad ste se okupili, otkud ime…

Članovi benda redom su: pjevač, basist, gitarist i bubnjar. Okupili smo se igrom slučaja, ono, baš svojom voljom dvi i neke, a bubnjar se ničim izazvan pridružio nekoliko vremenskih sekvenci poslije.

Vaš put do „uspjeha“ bio je poprilično dug. Je li vam ikad palo na pamet odustati od glazbe, posvetiti se nečem drugom ili od prvog dana gurate po svom?

Svako malo nam nešto padne napamet pa je tako bilo priča da se ostavimo svega i ufatimo samo depresije i alkohola, sva srića da se sve odvija nekim čudnim slijedom slučajnosti pa ne slušamo sve šta nam padne napamet. Pamet je opasna.

Studentski smo portal pa da priupitamo: jeste studirali/studirate ili ste se zadržali na tulumarenju sa studentima?

Svi smo studirali tulumarenje na faksu, neki su odustali, a neki imaju diplomirat. Lipo nam je bilo studirat. Još da ukinu učenje, možda bi se i vratili. Pozdravljamo sve studente šta ne uče, već se otkačivaju i jebu po domovima, vi ste naša snaga.

Ovo je vaša godina, potpisali ste ugovor s Croatia Recordsom, žarite i palite hitovima Meni se skače, Tango i najnovijim hitom Nina, nastupa imate ugovorenih do kraja godine, a gdje god dođete, publika je u deliriju. Jeste li očekivali takav uspjeh? Kako se nosite s promjenama, odnosno nastupima skoro svaki vikend, pati li privatni život?

Naša godina?! Heh. Naša je svaka godina! Pa živimo za mjuzu, a ujedno za avanture, tj. koncerte. Energija se energijom vraća! Svaki je grad druga priča, što nam je uvijek šema. Mi dajemo sve kad sviramo, a ljudi to redovno vrate!

Imate li vremena za neke hobije uz glazbu? Čime se još bavi M.O.R.T. kad ne nastupate?

Naravno da imamo vremena za hobije, neki imaju cure... Npr. pjevač je od polja napravio teren za golf pa na njemu igramo badminton!

Glazbeni recenzenti hvale novi album „Odjel za žešće” na sva zvona. Komentari na svaku pjesmu na YouTubeu teška su pozitiva, originalni ste, sami pišete i tekstove i glazbu za pjesme – u čemu pronalazite inspiraciju ili je to sklop svega (života, uma, ljudi, stanja u državi, Sinja kao vrlo specifične sredine i sl.)?

Pa odgovorili ste na svoje pitanje. Da, sve nam to služi kao inspiracija!

M.O.R.T.(2)
 
M.O.R.T., FOTO: Nada Maleš
 
 

Živite li još uvijek svi u Sinju? Biste li se preselili radi glazbe / boljih uvjeta?

Uvjeti u Sinju puno su pomogli da danas budemo ovo šta jesmo. Tako da mi na to gledamo kao na pozitivnu stvar. Život je sporiji, vrime je lipo, bendovi se vole, pomažu i surađuju i okruženje je izvuklo iz nas baš ovakvu glazbu i tekstove. Danas ništa nije daleko. Barem ovo dokle smo mi nastupali. Druga je stvar da selimo u San Francisco. To ćemo kad skupimo novaca.

Spotovi su vam dosta bitni ako je suditi prema ovima do sada. S kim ste surađivali, kako dolazite do ideja, imate li neke ideje koje biste htjeli realizirati u budućnosti? Možda neke redatelje/autore s kojima biste voljeli surađivati?

Na žalost, u današnje vrime ako spot ne prati pismu, ona se nekako zagubi, lošije se vrti i na radiju. Kad ih već moramo raditi, onda ih radimo najbolje moguće unutar naših mogućnosti i mogućnosti režisera. Na dva spota surađivali smo s Nevijom Smajićem: Tango i Nina. Tu je on sve sam odradio. Ideju, snimanje, organizaciju. Tako da mi njemu čestitamo na odličnim spotovima. Spot za pjesmu Pas radio je naš sugrađanin Ante Gugić, tu smo se kolektivno satrali oko ideje, snimanja i montaže. On, čitav bend i desetak prijatelja. Ali na kraju je sve vrijedilo. Za Meni se skače spot je snimao MTV, redatelj je Vladan Janković. Tu je snimanje bilo totalno opušteno, stalno smo se zabavljali. Ideje se rade dan prije, skupe se svi koji sudjeluju i brzinski brainstorming. To su spotovi, nisu dugometražni filmovi. Nama nije važno razvikano ime, već sama ideja i način rada. A to nam je teško reći za nekoga s kime nismo radili. Osim Nevija koji ima šanse da nam snimi sve spotove do kraja karijere, možda Toni Mijač, s njim smo imali neke kontakte, ali je tada bio zauzet.

Najava nekoliko sljedećih nastupa gdje vas ekipa može doći poslušati.

Zauzeti smo do Božića (a i dalje, al' nećemo još otkrivati). 05. 12. u Vintage Industrial Baru u Zagrebu imamo promociju albuma Odjel za žešće, a osim toga sviramo:

22. 11. Zadar, Staro Kazalište, Gitarijada

28. 11. Dubrovnik, Lazareti

29. 11. Šibenik, Kuglana

06. 12. Split, Quasimodo

12. 12. Mali Lošinj, Kreativno Sklonište

13. 12. Rijeka, Klub

19. 12. Trilj, CB Nadalina

20. 12. Benkovac, Prostor.

Zovite nas u svako selo, dolazimo!


Kakvi su vam planovi za 2015. i gdje ćete za Novu godinu?

Ako nam netko ne ponudi barem pet tisuća eura za nastup, onda ćemo Novu dočekat' s užom ekipom na skrovitom mistu. A planovi za dalje su nam rad na novim stvarima, već imamo dvi gotove pisme i riffova za čitav album, pa slažemo polako. Izbacit još koji singl s ovog albuma i nastupit u čitavoj regiji.

Sve detalje i informacije o bendu možete pratiti na njihovoj Facebook stranici, Youtube kanalu, web stranici te na ReverbNationu

Za kraj, uživajte u zadnjem (mi bismo dodali i najdivnijem) spotu M.O.R.T.a! :)

FOTO: M.O.R.T./NADA MALEŠ