LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
96 sati posvećeno vraćanju knjige u naše domove

Kulturna manifestacija „Noć Knjige“ oduševit će sve knjigoljupce

Noć knjige održava se šestu godinu zaredom u rekordna 234 grada. Posjetitelje očekuje bogat program, kao i popusti u knjižarama i oprost zakasnine u pojedinim knjižnicama.

Noć knjige održava se šestu godinu zaredom u rekordna 234 grada. Posjetitelje očekuje bogat program, kao i popusti u knjižarama i oprost zakasnine u pojedinim knjižnicama.

Za sve knjigoljupce, ali i one koji će to tek postati, odlična je vijest da uskoro počinje još jedna – šesta – Noć knjige. Važno je napomenuti da to nije samo još jedna manifestacija u nizu već u svoje središte interesa stavlja knjigu, domaće autore te potiče mlade na čitanje.

– Htjeli smo vratiti ljude u prostore u koje su prestali zalaziti, a to su knjižnice i knižare. – ističe Nenad Bartolić, jedan od organizatora. 

Ove se godine jedna noć knjige pretvorila u četiri kako bi u svima, a ponajviše u najmlađima, pobudila interes za ovaj zanemareni hobi. Tako od 21. do 24. travnja imate priliku sudjelovati u brojnim projektima, uživati u popustima koje će nuditi brojne knjižare, i to njih preko 100, pa i besplatno se učlaniti u knjižnicu ako već niste član. Ovako produljeni događaj postat će najdulja kulturna noć u Hrvatskoj, a svi osnovnoškolci i srednjoškolci moći će bezbrižno uživati u dobroj knjizi prije ponovnog početka škole, na što su organizatori i ciljali. Bogati programi obuhvatit će i Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Nenad Bartolić također je napomenuo kako bez proizvodnje i pisanja nema ni interesa za čitanje te se ovim projektom žele u fokus vratiti i knjige i pisanje.

Fascinantna je činjenica kako će se ove godine Noć knjige održati u čak 234 grada i mjesta diljem zemlje te su se tako ostvareni svi ciljevi koji su određeni još pri osnivanju. Više je od 500 sudionika sa preko 1020 programa u knjižnicama, knjižarama, bolnicama i muzejima. U Slavonskom će se Brodu, na primjer, novorođenim bebama dodijeliti njihove prve članske iskaznice. Kao najveći i kao grad s najviše mogućnosti u ostvarivanju programa, Zagreb će ugostiti njih 255. Za sve neplatiše zakasnina dobra je vijest i da će određene knjižnice opraštati dugovanja u navedenom periodu. 

– Važno je da se male sredine sve više uključuju u kulturnom i društvenom stvaranju i obrazovanju. – izjavila je Vanja Obradović.

Organizatori Noći knjige 2017, FOTO: Sjepan Pavić

Programi uključuju kvizove, nastupe stand-up komičara, šetnje ulicama, parkovima i trgovima gradova, akcije u javnom prijevozu, čitanja djeci u bolnicama i starijima u staračkim domovima te čak i zatvorenicima u zatvorima. Za najmlađe su pripremljene čitaonice i pričaonice, plesni perfomansi, programi za djecu azilante i druženja s autorima. Sudeći po navedenome, na ovom će se književnom meniju naći zalogaji i za naizbirljivije sladokusce.

Potaknuti hrvatskim iskustvima, Noć Knjige preuzele su i Slovenija i Crna Gora, a od ove godine uključila se i Bosna i Hercegovina. Organizatori su napomenuli kako je ovo bitan korak u ostvarivanju dobrosusjedskih odnosa i komunikacije posredstvom knjige. Svečano otvorenje Hrvatskog izdanja održat će se u petak, 21. travnja, u 12:00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj

Bilo kuda, čitaj svuda!

U Noći knjige 2017. ponesite sa sobom knjigu kamo god se zaputili, zabilježite to fotoaparatom i podijelite svoje čitateljske trenutke. Autore najboljih fotografija koje će organizatori zaprimiti tijekom fotonatječaja poklon-paketima nagrađuje Kraš koji je organizatorima Noći knjige, u svrhu promocije knjige i čitanja, ovom prilikom ustupio i svoj popularni slogan koji je davne 1935. godine za Kiki osmislio Ratko Zvrko, novinar i pisac. Prijave predajte na službenoj stranici Noći Knjige.

Knjige za humanost
 
Organizatori Noći knjige ni ove godine nisu zaboravili one kojima je potrebna pomoć. Tako su domaći nakladnici donirali slikovnice i knjige za djecu Volonterskom centru Osijek. Bit će korištene za rad u prihvatilištu za tražitelje azila Kutina i udruzi Zemljani – Are You Syrious. Spomenute udruge i njihovi volonteri održat će i programe s djecom tražiteljima azila u Noći knjige.

Organizatori su Noći knjige 2017. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena. Noć knjige 2017. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Sve detalje možete pronaći na mrežnim stranicama Noći knjige, a novosti pratite na službenoj Facebook stranici. 


 

FOTO: FACEBOOK/NOĆ KNJIGE