LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje putujuće izložbe

Kuc-kuc: u Galeriju Studentskog kulturnog centra stižu Tiflološki muzej i studentski radovi

U sklopu putujuće izložbe Tiflološkog muzeja predstavit će se taktilni interaktivni objekti triju riječkih studentica likovne pedagogije pri Akademiji u Rijeci i završni rad, videouradak studentice Gerrit Rietveld Akademije u Amsterdamu.

U sklopu putujuće izložbe Tiflološkog muzeja predstavit će se taktilni interaktivni objekti triju riječkih studentica likovne pedagogije pri Akademiji u Rijeci i završni rad, videouradak studentice Gerrit Rietveld Akademije u Amsterdamu.

U Galeriju Studentskog kulturnog centra u Rijeci stiže izložba Kuc-kuc, ovdje Tiflološki muzej! I studentski radovi. Otvorenje je zakazano za ponedjeljak, 27. siječnja, u 18 sati. 

Riječ je o putujućoj izložbi Tiflološkog muzeja iz Zagreba. U njenu sklopu predstavit će se taktilni interaktivni objekti triju riječkih studentica likovne pedagogije pri Akademiji u Rijeci i završni rad, videouradak studentice Gerrit Rietveld Akademije u Amsterdamu.

Tiflološki muzej javna je državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava i dokumentira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida. Izložbenim panoima prezentiraju se vrijednosti muzeja, zajednica se upoznaje s postignućima slijepih osoba, promovira se tolerancija i razumijevanje prema pravima i osobnostima drugih i drugačijih osoba.

Touchery Ivone Habijanec taktilna je igra pamćenja izrađena tehnologijom 3D-printa. Prednost je igre razvijanje empatije prema slijepim osobama i razumijevanje njihova načina funkcioniranja. Igra je projekt, inovacija i dio sedme generacije (2017) StartUp inkubatora u Rijeci.

Slikovnica Geometrijski likovi izrađeni od kiparskih materijala Lucije Granić i Glorie Arapović osmišljena je kao taktilna slikovnica namijenjena slijepoj i slabovidnoj djeci osnovnoškolske dobi. Geometrijski likovi izrađeni su od različitih kiparskih materijala poput žice, gipsa ili gline kako bi djeci omogućili jednostavno raspoznavanje i upoznavanje s materijalom koji koriste umjetnici u svojim radovima putem dodira. Na svakoj stranici slikovnice nalazi se i tekst na Brailleovu pismu koji opisuje karakteristike materijala.

She hears, she feels, then she surrenders, video Ivane Filip, istražuje odnos čovjeka i životinje te predanost drugom biću prateći Jacqueline i Nadiu, slabovidnu osobu i njenog psa vodiča. Autorica je rođena u Zagrebu, međutim preddiplomski studij završava pri Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu.

FOTO: PIXABAY