LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Arheološki muzej u Zagrebu

Kratki naziv izložbe „845⁰C Ad Turres“ skriva dugu i zanimljivu povijest antičke Crikvenice

Priča o antičkoj Crikvenici stara 2000 godina predstavlja se posjetiteljima izložbe „845⁰C Ad Turres“ u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Priča o antičkoj Crikvenici stara 2000 godina predstavlja se posjetiteljima izložbe „845⁰C Ad Turres“ u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložba 845⁰C Ad Turres otvara se u zagrebačkom Arheološkom muzeju u utorak, 9. svibnja u 12 sati te ostaje otvorena do 11. lipnja. Iza ovog kratkog i zanimljivog naziva krije se priča o antičkoj Crikvenici stara 2000 godina. Organizirana u suradnji s Muzejom grada Crikvenice te Institutom za arheologiju, izložba predstavlja rezultate arheoloških istraživanja na području Crikvenice i Vinodola.  

Godinama su povjesničari i arheolozi pretpostavljali da se antička cestovna postaja Ad Turres nalazila na mjestu današnje Crikvenice, no osim spomena u nekoliko povijesnih izvora i male količina pokretnih nalaza, pravih materijalnih dokaza za ovu tvrdnju nije bilo. Međutim, učestali pronalasci keramičkih nalaza na području nogometnog igrališta bili su poticaj da se 2004. godine na pomoćnom nogometnom igralištu naprave prva probna arheološka istraživanja. Već 2006. godine Institut za arheologiju, na čelu s voditeljicom istraživanja, Gorankom Lipovac Vrkljan, počinje sustavna arheološka iskopavanja.

Rezultati tih istraživanja, odnosno otkriće antičke keramičke radionice s ostacima sačuvanih keramičarskih peći i cijelog niza različitih keramičkih proizvoda, bili su glavni poticaj i za osnivanje Muzeja Grada Crikvenice. Bogata građa pronađena tijekom arheoloških istraživanja uvelike je rasvijetlila antičku povijest današnjeg prostora Crikvenice, ali i šireg područja Vinodola. Veliki broj institucija, ustanova, stručnih suradnika, ali i veliki broj pojedinaca zaslužan je za rezultate dobivene tijekom dugogodišnjih arheoloških istraživanja koja su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Crikvenica.

Ovom se izložbom žele predstaviti rezultati dosadašnjih istraživanja te povećati svijest javnosti o lokalitetu čija važnost prelazi granice, ne samo Crikvenice i Vinodola, nego zauzima važno mjesto na karti antičkih arheoloških nalazišta Europe. Osim brojnih arheoloških predmeta zahvaljujući kojima se može utvrditi kontinuitet života na području Crikvenice i Vinodola još od brončanog doba, različitih fotografija i video materijala, posjetitelji će moći vidjeti 3D model rekonstrukcije antičke keramičarske radionice u Crikvenici.

Novosti o izložbi pratite na Facebook događaju.

FOTO: FACEBOOK/AMZ