LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stara i nova filmska godina

Koji su filmovi obilježili 2022., a koje jedva čekamo pogledati u 2023. godini?

Otkrijte listu najpopularnijih filmova iz prošle godine, kao i najiščekivanije filmove koji izlaze ove godine.

Otkrijte listu najpopularnijih filmova iz prošle godine, kao i najiščekivanije filmove koji izlaze ove godine.

Društvena mreža koja okuplja preko 3 milijuna ljubitelja filmova, Letterboxd, objavila je listu najiščekivanijih filmova za 2023. godinu, kao i listu najpopularnijih filmova iz 2022. godine koji su sakupili najveći broj pregleda, ocjena, lajkova i napisanih recenzija među korisnicima ove platforme. 2022. bila je filmska godina obilježena superherojima, detektivima, pilotima, Vikinzima i vanzemaljcima. Provjerite jeste li ih pogledali sve ili vam je neki od njih možda ipak promaknuo.

U listi top 10 najpopularnijih filmova iz 2022. prvo je mjesto zauzela nova mračna vizija legendarnog DC-jeva superheroja, The Batman u režiji Matta Reevesa. Batman (Robert Pattinson) razotkriva leglo korupcije koje nagriza grad Gotham, istovremeno tragajući za serijskim ubojicom Riddlerom (Paul Dano), kao i za istinom o svojoj vlastitoj prošlosti.

Na drugom mjestu našla se znanstvenofantastična akcijska komedija Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once) u režiji Daniela Kwana i Daniela Scheinerta. Monotoni život kineske imigrantkinje u Americi, Evelyn Wang (Michelle Yeoh), odjednom se okrene naglavačke kada sazna da mora spasiti svijet i stupiti u kontakt s drugim verzijama sebe iz paralelnih svjetova.

Na trećem je mjestu znanstvenofantastični horor film Nikako (Nope) u režiji Jordana Peelea. Brat i sestra Haywood (Daniel Kaluuya i Keke Palmer) na izoliranom imanju u Kaliforniji svjedoče jezovitom viđenju NLO-a s kojim će, pokušavajući uhvatiti dokaz o njegovu postojanju, stupiti u bliski i zastrašujući kontakt.

Na četvrtom se mjestu našao Marvelov superherojski film Doktor Strange u Multiverzumu Ludila (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) u režiji Sama Raimija. U ovom nastavku Doktor Strange (Benedict Cumberbatch) putuje kroz Multiverzum otkrivajući opasne alternativne svjetove u kojim se mora suočiti s Wandom Maximoff (Elizabeth Olsen).

Peto je mjesto zauzela akcijska drama i dugo očekivani nastavak, Top Gun: Maverick u režiji Josepha Kosinskog. Nakon više od trideset godina vraćamo se legendarnom pilotu Peteu “Mavericku” Mitchellu koji, progonjen duhovima prošlosti i suočen s neizvjesnom budućnošću, mora obučiti novu grupu mladih Top Gun pilota za specijalnu i opasnu misiju.

Na listi se našao i drugi nastavak krimića o detektivu Benoitu Blancu (Daniel Craig), Nož u leđa: Glass Onion (Glass Onion: A Knives Out Mystery) u režiji Riana Johnsona te Marvelov nastavak o superheroju Thoru (Chris Hemsworth), Thor: Ljubav i grom (Thor: Love and Thunder) u režiji Taike Waititija.

Na listi su svoja mjesta zauzela i dva horora, erotska horor priča X u režiji Ti Westa o grupi mladih filmaša (Mia Goth, Jenna Ortega, Kid Cudi) koji dolaze u ruralni Teksas snimiti film za odrasle te horor-triler Barbarian u režiji Zacha Creggera o mladoj djevojci Tess (Georgina Campbell) koja mora provesti noć s potpunim strancem (Bill Skarsgård) zbog greške u Airbnb rezervaciji.

Na desetom je mjestu epska povijesna drama Sjevernjak (The Northman) u režiji Roberta Eggersa, temeljena na nordijskoj legendi o Amlethu, vikinškom princu (Alexander Skarsgård) koji mora osvetiti ubojstvo svog oca, što je bila direktna inspiracija i za samog Shakespearea.

Što se pak tiče nove godine, na listi deset najiščekivanijih filmova koji izlaze u 2023. godini, prvo je mjesto zauzela komedija Barbie, prvi live-action film o popularnoj Barbie lutkici, u režiji Grete Gerwig. Nesavršena Barbie (Margot Robbie) protjerana je iz Barbielanda te će se morati otisnuti u stvarni svijet u potrazi za srećom.

Na drugom mjestu nalazi se nastavak animiranog filma o Spider-Manu, Spider-Man: Across the Spider-Verse, u kojem će Miles Morales završiti u multiverzumu suočen s drugim ljudima-paucima i novim misterioznim zlikovcem. Treći na listi je Oppenheimer, povijesna drama o J. Robertu Oppenheimeru (Cillian Murphy), tvorcu atomske bombe u vrijeme Drugog svjetskog rata u režiji Christophera Nolana.

Iščekuju se i nastavci velikih herojskih franšiza, Marvelovi Čuvari galaksije 3 (Guardians of the Galaxy 3) u režiji Jamesa Gunna i Ant-Man i Wasp: Kvantumanija (Ant-Man and the Wasp: Quantumania) u režiji Peytona Reeda, kao i četvrti nastavak akcijske franšize o Johnu Wicku (Keanu Reeves) u režiji Chada Stahelskog, te drugi nastavak filmske adaptacije znanstvenofantastičnog romana Dina (Dune) u režiji Denisa Villeneuvea u kojem glave uloge tumače Timothée Chalamet i Zendaya.

Ove godine izlazi i dugo očekivani peti nastavak o Indiani Jones, Indiana Jones and the Dial of Destiny u režiji Jamesa Mangolda, u kojem će naslovnu ulogu reprizirati legendarni Harrison Ford. A na listi su se našli i novi kriminalistički vestern u režiji Martina Scorseseja, Killers of the Flower Moon, priča o nizu misterioznih ubojstava među indijanskim plemenom Osage u Oklahomi 1920-ih, u kojem će glavnu ulogu tumačiti Leonardo DiCaprio, te nadrealistička horor-komedija u režiji Arija Astera, Beau Is Afraid, s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

FOTO: STUDENTSKI.HR