LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što čitati?

Knjiške preporuke iz riznice Vuković&Runjić

Donosimo vam nekoliko knjiških preporuka idealnih za proljetne dane.

Donosimo vam nekoliko knjiških preporuka idealnih za proljetne dane.

Dolaskom proljeća, a s njime i ljepšeg vremena, cvjetanja cvijeća, cvrkuta ptica, čitoljupci su knjižnice, dnevne boravke, te ostale kutke pogodne za čitanje zamijenili onima u prirodi. I dok zamišljamo idiličnu sliku čitoljupca koji pod trešnjinim stablom prevrće stranice omiljena romana, donosimo vam nekoliko noviteta iz riznice Vuković&Runjić kojima ćemo ispunit vašu, ionako već punu, TBR-listu za proljetne dane.

Za početak – Quichotte

Inspiriran Cervantesovim vitezom koji se bori protiv vjetrenjača, pisac špijunskih trilera, Sam DuChamp, stvara Quichottea, uglađenog i zbunjenog trgovačkog putnika opsjednutog televizijom koji se fatalno zaljubljuje u TV-zvijezdu. Dakako ne sam, već u društvu izmišljenog sina Sancha kreće u potragu Amerikom ne bi li dokazao da je vrijedan svoje odabranice, pri čemu se nosi s tragikomičnim opasnostima doba u kojem je sve moguće.

Za one koji nisu ljubitelji Cervantesova romana, ovo je moguće otkupiteljsko djelo na temelju kojeg biste originalu mogli pružiti još jednu šansu.

A ako je vjerovati riječima Jeanette Winterson:

 — Divno, nesentimentalno, dirljivo… podsjetnik na ono što ljudske živote drži u kakvoj- takvoj ravnoteži: na osjećanje i pripovijedanje. Ljubav i jezik. 

Ako ste gledali popularnu seriju Bridgerton, te se možete zamisliti u ulozi ili vam je uzor Eloise Bridgerton, mlada djevojka čiji način razmišljanja nije u skladu s ondašnjim uvriježenim o položaju i ponašanju žena, te njezinim ambicijama koje su često ograničene društvom, onda ćete uživati u riječima Isabel Allende i njezinom memoarskom tekstu Žene drage srcu mom.

— U neodoljivoj mješavini humora, pronicavosti i mudrosti, ovaj je ogled ujedno i osobna priča o životu posvećenu borbi za pravedniji, ravnopravan svijet žena i muškaraca. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, u atipično feministički orijentiranu časopisu za onodobni Čile, Allende je počela pisati kolumnu u kojoj je ismijavala mačizam svojih sunarodnjaka. To je razdoblje plodonosna čitanja i pisanja oblikovalo osebujan jezik kojim će se ubuduće sukobljavati s patrijarhalnim autoritetima. Nakon cjeloživotne feminističke borbe na području književnosti i publicistike, putem istupa u javnosti i rada u svojoj zakladi, u ovom memoarskom tekstu Isabel Allende razmatra vlastita iskustva sa seksizmom, ali i priče drugih žena koje su muškarci ugnjetavali. Tko su žene kojima se najviše divi? Što žene žele? Što je ključno za njihovu borbu? Kakvu svijetu težimo i kakve on žrtve od nas traži? — sažetak preuzet sa stranice Vuković&Runjić.

Za kraj vam donosimo roman prikladna naslova – Ali Smith, Proljeće. Ime ove polemičke knjige možemo shvatiti metaforički. Kako se bude brojne prirodne ljepote, tako se u proljeće pojavljuju i novi načini razmišljanja, odnosno dolaskom drugačijeg vremena, čovjekova svijest mijenja i mehanizam kojim procesira (za)misli te otvara nove vidike.

– Kako napisati roman koji će dati dijagnozu trenutka i prodrijeti u srž vremena u kojem živimo? Proljeće je oštrije polemička knjiga od dviju prethodnica i beskompromisno progovara o modernim logorima i zapadnoj represiji u rukavicama. Proziva, prosvjeduje – no ističe da je proljeće doba nade: u vrijeme granica, zidova i karantena, Ali Smith otvara vrata. – sažetak preuzet sa stranice Vuković&Runjić. 


VEZANO: Čitaj, pitaj i ove godine okuplja sve zaljubljenike u pisanu riječ



Ako su vam se svidjele naše preporuke iz riznice Vuković&Runjić, posjetite Čitaj, pitaj - književni događaj u organizaciji Centra za razvoj mladih. Osim što ćete moći poslušati panel-raspravu o književnosti i odigrati kviz, organizatori pripremaju i razmjenu knjiga, a upravo pod sponzorstvom izdavačke kuće Vuković&Runjić možete osvojiti i njihova izdanja. Sve informacije o nadolazećem izdanju pronađite ovdje

FOTO: UNSPLASH